Linkuri accesibilitate

Mass-media de limbă germană despre alegerile din Moldova


"Democratizarea ţării prezintă deficite serioase"

Deşi mass-media de limbă germană nu prea a vorbit săptămîna trecută de alegeile din Moldova, scrutinul propriu zis s-a bucurat de o atenţie deosebită. Începînd de noaptea trecută, postul naţional de radio „Deutschlandfunk“ a informat publicul din Germania, din oră în oră, asupra desfăşurării alegerilor şi a comunicat ulterior rezultatele preliminare.

Tot aşa şi cel mai important post public de televiziune, ARD, care a prezentat imagini din Republica Moldova şi care a subliniat că în următorii ani se va afla la guvernare Partidul Comuniştilor. Televiziunea germană ARD a reliefat, de asemenea, unul din paradoxurile partidului care a obţinut cele multe voturi, afirmînd că, pe de o parte, comuniştii s-au pronunţat pentru un curs pro-european, iar pe de altă parte ei pledează pentru un parteneriat strategic cu Moscova.

„Der Standard“ şi „Die Presse“, cele două mari ziare care apar la Viena, au anunţat şi ele victoria comuniştilor. „Der Standard“ descrie metodele prin care autorităţile „pro-ruse“ şi „separatiste nistriene“ au încercat să împiedece electoratul să se prezinte la vot. Acelaşi ziar mai scrie că, în opinia unor analişti, scrutinul a fost şi un test pentru forţele care în viitor vor accentua orientarea politicii externe spre Rusia. Tot în ziarul „Der Standard“ se mai poate citi că democratizarea ţării prezintă deficite serioase şi asta se poate observa mai ales în ceea ce priveşte libertatea presei.

Trecînd în revistă evoluţia politică a Moldovei, de la data independenţei pînă astăzi, ziarul austriac „Die Presse“ face o comparaţie cu celelalte foste republici sovietice şi conchide: „Fosta republică sovietică este singura ţară din CSI în care (...) se desfăşură alegeri libere, chiar dacă, pe alocuri, au fost semnalate mici nereguli“.

Articole pe tema alegerilor au mai publicat şi ziarul elveţian „Neue Zürcher Zeitung“ sau săptămînalul german „Focus“.

XS
SM
MD
LG