Linkuri accesibilitate

Presa de la Bucureşti comentează scrutinul din Moldova


Moldova -- Tania Radu, vice-director of Romanian Cultural Institute, 2009
Bazandu-se pe ceea ce anuntau sondajele de opinie, presa din Romania s-a aratat mai degraba increzatoare in sansele partidelor de opozitie din Republica Moldova de a scoate de la putere Partidul Comunistilor. Chiar in ziua alegerilor, televiziunile semnalau o participare semnificativ mai mare a tinerilor la vot, ceea ce ar fi dat sanse acestei evolutii.

Intr-un editorial de sambata din Evenimentul zilei, Florian Bichir arata ce ar reprezenta realegerea comunistilor si, respectiv, preluarea puterii de catre opozitie. “Comunistii guverneaza dezastruos de opt ani, dar nu aceasta este adevarata miza. Basarabenii au de ales intre apropierea de Moscova sau apropierea de Europa” – scrie jurnalistul, care adauga: “Rusia nu a miscat in acest rastimp niciun deget pentru a ajuta economic Republica Moldova, ba dimpotriva, a umilit-o”. Continuarea puterii comuniste la Chisinau ar insemna, era de parere in urma cu doua zile Bichir, continuarea politicii antinationale prin care partidul lui Vladimir Voronin sacrifica orice pentru a se mentine la putere.

Inaintea rezultatelor partiale, Laura Cernahoschi explica in Cotidianul ca mai putin de 61 de mandate obtinute de comunisti ar deschide doua scenarii posibile: alegerea unui presedinte comunist, cu sprijinul unuia dintre partidele de opozitie, sau alegeri anticipate.

Un articol din ziarul Gandul, semnat de Bogdan Munteanu, aduce detalii despre cum s-a desfasurat campania electorala in Moldova. Este amintit refuzul comunistilor de a participa la dezbateri televizate in ultima saptamana dinaintea alegerilor, cand au preferat sa acorde atentie electoratului din mediul rural. Un analist politic de la Chisinau, citat de Gandul, aminteste sustinerea acordata lui Voronin in 2005, de catre puterea de la Bucuresti, si respectiv rasplata care vine acum: Moldova se deschide tot mai mult catre Rusia, Voronin dandu-si tara drept gaj. Analistul atrage atentia ca ziaristii romani ar trebui “sa nu mai arunce oamenii in foc”. Nu o data, sustine el, declaratii din Moldova, preluate trunchiat sau scoase din context de catre presa romana, se intorc apoi drept zvonuri la Chisinau.
XS
SM
MD
LG