Linkuri accesibilitate

După turneul diplomatic al președintelui Obama


Președintele Barack Obama vorbind la Praga
Președintele Barack Obama vorbind la Praga

Relația Statelor Unite cu Europa este pe calea cea bună

Un lucru este sigur, relatia este pe calea cea buna dupa anii in care la conducerea Statelor Unite s-a aflat George W. Bush. Fie si idea ca noul lider al Americii declara ca a venit sa asculte, tine cont de ceea ce aude si recunoaste erori este un pas inainte, din perspectiva europeana.

Dar de aici si pina la identificarea unor solutii comune la problemele lumii calea e inca lunga, date fiind diferentele filozofice si cele care tin de interese nationale si regionale. Inca de la crearea Statelor Unite, modelul noii natiuni s-a conturat prin contrast cu ceea ce noii imigranti lasasera in urma pe batrinul continent. In ultimul deceniu s-a accentuat constientizarea diferentelor de model economic – acelasi capitalism, dar cu intelesuri si intruchipari diferite. Asta face ca acum, multe dintre initiativele economice ale presedintelui Obama sa fie caracterizate de opozitia conservatoare din America ca fiind “socialiste”, dupa model European.

Pentru dreapta Americana – dar si pentru o buna parte a populatiei—modelul European este ceea ce Statele Unite trebuie sa evite: o politica sociala generoasa, pe seama impozitelor ridicate. Americanii se mindresc cu un capitalism in stare cit mai pura cu putinta, care pune pe prim plan individul. Diferentele de abordare s-au regasit la summitul economic, Statele Unite si aliatii europeni privind diferit modalitatea propice de a depasi criza economica.

S-a ajuns la solutii de compromis pentru ca populatiile asteapta de la lideri sa faca ceva chiar daca acel “ceva” este definit diferit. O schimbare in bine e detectabila si in perimetrul securitatii nationale. Barack Obama a solicitat ajutor NATO in Afganistan si a obtinut suplimentarea efectivelor cu 5,000 – intructori si politisti. E poate mai putin decit seful executivului American si-ar fi dorit dar Barack Obama a declarat cu satisfactie ca e un progres substantial.

Mai presus de orice, presedintele Statelor Unite a parut sa-si fi convins interlocutorii ca pericolul terorist este unul comun, care trebuie contracarat impreuna. Toate acestea sint evolutii pozitive, fara indoiala. Pe de alta parte insa, dinamica demografica a Americii ca si mutatiile geo-strategice fac din Europa doar unul dintre reperele noii administratii si nu intotdeauna—ca pina acum—cel mai important.
XS
SM
MD
LG