Linkuri accesibilitate

Exit Poll-ul, un sondaj semnificativ


Cca 18% din alegătorii comuniștilor sînt tineri între 18 și 29 de ani...

Marja maxima de eroare a acestui sondaj la iesirea de la urne, afirma realizatorii lui, este de maxim 1,5 la suta. Intrebat, mai in gluma, daca accepta sa-si faca harakiri in cazul in care rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale se vor dovedi substantial diferite de cele ale exit poll-ului, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbarosie, si-a permis chiar sa raspunda la fel de ironic: „Dacă Comisia Electorală Centrală, va anunţa rezultate radical diferite de aceste rezultate, recomand CEC-ului să-şi facă harachiri.”

Tot el a admis, ce-i drept, ca rezultatul oficial al alegerilor ar putea diferi ceva mai mult de cel al exit poll-ului, nu insa datorita unor erori de calcul sau de esantionare, ci numai ca urmare a unor informatii intentionat eronate oferite, posibil, de un inportant numar dintre persoanele chestionate.

Arcadie Barbarosie i-a somat pe toti cei care au invinuit IPP si celelalte institutii ce au contribuit la realizarea sondajului de falsificare a rezultatelor sau colaborare cu unele forte politice sa-si probeze acuzele, amenintand altfel cu o actiune in instanta. Iar drept dovada a lipsei de temei a unor astfel de declaratii, care s-au facut auzite mai ales din partea opozitiei, directorul IPP a prezentat publicului structura pe varste a intregului esantion: „După vîrstă, între 18 şi 29 de ani - 25 la sută. Între 30 şi 44 de ani - 23,5 la sută. Între 45 şi 60 de ani - 31 la sută şi peste 60 de ani - 20 la sută. Deci asta este structura alegătorilor, conform rezultatului sondajului. Aceste persoane au fost efectiv chestionate pe parcursul executării sondajului. Deci, toate insinuările şi declaraţiile nefondate că ar fi fost chestionaţi doar vîrstnici, după cum vedeţi dvs sunt absolut nefondate.”

Curioasa este repartitia de varsta a electoratului comunist ce rezulta din rezultatele exit poll-ului: „Votanţii comuniştilor sunt preponderent persoane peste 45 de ani, adică 33 plu 28 la sută. Dar uitati-vă ce procent mare au acumulat comuniştii pe segmentul de vîrstă 18-29 de ani. După mine este o cifră foarte interesantă care merită a fi discutată mai pe îndelete.”

Potrivit rezultatelor sondajului, 18 la suta dintre alegatorii comunistilor sunt tineri cu virsta intre 18 si 29 de ani, cei multi dintre simpatizantii partidului de guvernamant au studii medii incomplete si sunt rezidenti in mediul rural. Pentru comparatie, printre sustinatorii Partidului Liberal tinerii intre 18 si 29 de ani sunt cea mai importanta categorie, aproape jumatate cei ce si-au oferit votul acestui partid au studii superioare si majoritatea lor sunt oraseni. Aproximativ la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste Partidul Liberal Democrat, cu singura diferenta ca acesta a adunat mai multe voturi in mediul rural, decat in cel urban, pe cand Alianta Moldova Noastra – cea de-a treia formatiune de orientare liberala ce va fi, se pare, reprezentata in Parlament se bucura mai degraba de increderea alegatorilor trecuti de 30 de ani.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG