Linkuri accesibilitate

La ora 16.00, în Găgăuzia votaseră circa 40% din alegători


Deşi cu puţină aglomeraţie la amiază, la secţiile de votare din zonele populate preponderent de găgăuzi votarea decurge într-o atmosferă paşnică, chiar de sărbătoare.

Oamenii depîng lipsa locurilor de muncă şi spun că orce partid ar veni la putere ar trebui să înceapă să-i aducă înapoi pe tinerii plecaţi la muncă în Turcia şi în Rusia.

De asemenea, sătenii din Chirsova şi Congaz, de exemplu, mi-au spus că speră ca partidele alese de ei să dea limbii ruse statut de a doua limbă oficială. Deoarece, spun ei, tinerii, mai ales cei care au făcut facultăţi aici, pleacă şi din cauză că nu cunosc limba română, necesară la angajare în Moldova.

La întrebarea dacă aşteaptă de la noua guvernare măsuri speciale pentru sprijinirea etnicilor găgăuzi, oamenii răspund că nu neapărat, deoarece dificultăţile economice nu ar fi o problemă doar a autonomiei găgăuze.

O doleanţă specială ar fi totuşi reanimarea gospodăriilor agricole din autonomie, astfel încît ele să devină rentabile, iar oamenii să aibă locuri de muncă.

Cît priveşte votul propriu-zis, oamenii spun că deşi au ales, totuşi nu au reuşit să-i cunoască foarte bine pe concurenţii electorali, deoarece nu toate partidele şi-au făcut campanie electorală activă în Găgăuzia.

La ora 16.00, în autonomia găgăuză votaseră în jur de 40 de procente din alegători. Potrivit consiliului electoral de circumscripţie, deocamdată nu au fost înregistrate încălcări şi nici contestaţii, însă au fost cîteva persoane în etate care au refuzat să voteze, după ce au aflat că în buletinele de identitate trebuie să le fie aplicată o ştampilă.
XS
SM
MD
LG