Linkuri accesibilitate

Praga: participare minimă la vot a moldovenilor


Secţia de vot de la Praga, 5 Aprilie 2009
Secţia de vot de la Praga, 5 Aprilie 2009

Doar 172 de alegători moldoveni au votat până la ora 15.30 la secţia de votare deschisă la ambasada Moldovei la Praga.

Prezenţa alegătorilor moldoveni la vot în Cehia era după amiază sub 1,6 procente, din cei peste 11 mii de cetăţeni moldoveni aflaţi legal în ţară.

Mulţi - puţini, mai toţi alegătorii intervievaţi de Europa Liberă la amiază în faţa ambasadei moldovene la Praga au vorbit despre schimbare. Inclusiv un grup de tinere care fie învaţă, fie muncesc în capitala cehă.

"În primul rând, am venit să votez pentru a-mi exercita dreptul, iar în al doilea rând – pentru o schimbare mult aşteptată, atât pentru mine ca cetăţean al Republicii Moldova, cât şi pentru Moldova ca ţară europeană şi pentru democraţie”, a spus o studentă la institutul de ştiinţe economice al Universităţii Caroline de la Praga.

Nicolae Salagor, inginer constructor, lucrează la o firmă de construcţii cehească împreună cu fiul său. Chiar dacă stau la Praga de mai mulţi ani, ei spun că votul lor contează pentru că la un moment dat vor reveni acasă, iar acest lucru se va întâmpla cu atât mai repede cu cât viaţa politică şi economică în Moldova se va schimba, iar nivelul de trai va creşte.

Nicolae Salagor crede că numărul moldovenilor din Cehia care ar fi votat putea fi mult mai mare, dacă ambasada sau partidele politice i-ar fi îndemnat să vină din principalele oraşe ceheşti la singura secţie de vot deschisă la Praga.

Pe de altă parte, preşedintele secţiei de votare, Tudor Goia, consilierul politic al ambasadei moldovene, spune că nu doar moldoveni din Praga au venit azi să voteze, dar şi unii de la 4-5 sute de kilometri depărtare. El speră că numărul lor va creşte la alegerile viitoare, când ambasada de la Praga va deveni mai cunoscută printre moldovenii din Cehia.

Ghenadie Roşca, singurul observator trimis de vreun partid, anume Partidului Liberal Democrat, spune că de data aceasta mulţi moldoveni n-au venit pentru că lucrează şi duminica, iar unii, din oraşe îndepărtate, n-ar fi reuşit să revină în aceeaşi zi acasă.

Ghenadie Roşca spune că până la ora prânzului n-a înregistrat încălcări la secţia de vot de la Praga.

Totuşi, în ciuda unui regulament al Comisiei Electorale Centrale care le interzice reprezentanţilor ambasadei să verifice legalitatea aflării în Cehia a celor care vin să voteze, membrii comisiei electorale de la secţia de votare din Cehia au verificat fiecare paşaport pentru a vedea adresa unde locuiesc alegătorii moldoveni.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG