Linkuri accesibilitate

10 secţii de vot din Transnistria blocate de separatişti


Coaliţia 2009 condamnă politica editorială a postului EuTV

În regiunea Transnistreană se înregistrează probleme similare celor care au avut loc în Corjova: blocarea accesului în sectia de votare, confiscarea urnelor de vot, întreruperea curentului electric şi stoparea procesului electoral. Pînă în acest moment nici un cetăţean din Corjovo nu a putut să îşi exercite dreptul de vot.

Drumurile de legatură de la Dubăsari spre Corjova, Molovata Nouă şi Cocieri sînt inaccesibile autoturismelor sub pretextul lucrărilor de reparaţie la acestea, deşi cu o zi înainte erau functionale. Şi în alte localităţi din stînga Nistrului sînt atestate abateri de la legislaţia în vigoare. Ion Manole, directorul executiv al asociaţiei „Promo-Lex”, instituţie care monitorizeză cele 10 secţii de votare deschise pentru locuitorii din stînga Nistrului.

Ion Manole: „Atît regimul de la Tiraspol, cît şi membrii secţiilor de votare admit încălcări. La Rîbniţa, spre semplu, s-a votat fără a se aplica ştampila de vot, or în lipsa listelor electorale este o problemă care dă de gîndit, este o problemă foarte serioasă. Marea majoritate a votat în acest mod, iar membii comisiei electorale nici măcar n-au insistat, declarînd că pot avea probleme a doua zi la serviciu. În alte zone s-a insistat să fie aplicată ştampila votat, dar mulţi au refuzat să voteze pentru că li se aplica această ştamplilă. Deci, este un băţ cu două capete. Alte încălcări... La Grigoriopol a fost scoase plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor pentru a nu se putea deplasa pe la posturile de control. Mulţi oameni nu au avut posibilitatea să se deplaseze la secţiile de votare”.

Aşadar, alegerile parlametare nu sînt deloc lipsite de incidente la urne, campaniile de dezinformare fiind o metodă nouă de fraudare. Petru Macovei directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente: „Cele mai grave încălcări care au fost înregistrate pînă la acest moment de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte ţin de comportamentul unor radiodifuzori care contrar prevederilor legislaţiei şi a regulamentului privind reflectarea campaniei electorale, aprobat de Comisia Electorală Centrală, au difuzat materiale jurnalistice cu caracter de agitaţie electorală. Este vorba în primul rînd despre faptul că postul de televiziune EuTV a reluat emisiunea Media Express de vineri, emisiune care a conţinut apeluri directe de a nu vota anumiţi concurenţi electorali şi a favorizat foarte clar un alt concurent electoral. Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte condamnă un asemenea comportament al radiodifuzorilor şi cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze pe acest caz grav de încălcare a legislaţiei”.

Alegerile parlamentare de azi sînt monitorizate de peste 3 mii de observatori naţionali şi internaţionali. Veronique North-Minca este observator francez acreditat de OSCE. De disdedimineata cutreeră mai multe sate din zona Nisporenilor. Veronique North-Minca: „Pînă acum ce-am observat este lume destul de multă care vine la vot. La Nisporeni, azi dimineaţă, o secţie de vot s-a deschis un pic mai tîrziu, a fost mai complicat, un birou de vot cu un pic mai multă lume. Lume destul de multă în sate unde sîntem acuma, la Boldureşti, Brătuleni se votează mult, adică lumea vine într-un flux constant. De jur împrejur totul este calm, pînă acum n-am notat nimic deosebit. Ce am notat este că sînt foarte mulţi observatori în afară de noi, sînt foarte mulţi observatori de la partide.

Observatorii internaţionali şi cei locali vor prezenta rapoarte pe parcursul zilei de mîine.
XS
SM
MD
LG