Linkuri accesibilitate

Agențiile de presă străine despre alegeri


Toate agentiile internationale importante de stiri, France Presse, Reuters, Associated Press si DPA scriu despre alegerile de astazi din Moldova.

Reuters titreaza „moldovenii voteaza un nou parlament care il va alege pe succesorului preşedintelui Vladimir Voronin, singurul lider comunist din Europa si din fosta Uniune Sovietica...” Stirea vorbeste despre pozitia de lider al partidului comunistilor potrivit ultimului sondaj de opinie şi reaminteste o declaratie a presedintelui Vladimir Voronin care nu ar exclude o coalitie dupa aceste alegeri... Reuters mai scrie ca pentru a putea sa isi impuna candidatul la presedintie, comunistii ar avea nevoie de 61 de mandate in viitorul parlament. Reuters mai vorbeste despre propunerile electorale ale liberalilor si despre divizarea electoratului moldovenesc pe criterii de generatii....

Associated Press citeaza o declaratie a analistului politic Vitalie Cazacu de la Chisinau care vorbeste despre miza alegerilor din Moldova. Aceasta agentie aminteste de numarul mare de moldoveni care muncesc in afara tării si de moldovenii care au pasapoarte romanesti. AP aminteste ca anul trecut moldovenii din strainatate au trimis acasa peste 1 miliard si jumatate de dolari acasa, adica, cam intregul buget al Moldovei.

Pentru agentia France Presse, interesanta a fost declaratia preşedintelui Voronin imediat dupa ce a votat, el spunind că „vom construi o Moldova europeana. Am votat pentru dezvoltare, pentru Moldova si pentru poporul moldovean”.

France Presse aminteste despre criticile aduse de reprezentatii societatii civile actualei puteri pentru cum s-a desfasurat campania electorala, cu mediile de informare ale statului fiind dominate de reprezentatii autoritatilor centrale in dauna reprezentantilor opozitiei. France Presse citeaza declaratia lui Vlad Filat, liderul liberal democratilor, care a votat, citam „pentru ca Moldova sa devina un stat liber si democrat unde drepturile şi libertățile omului vor fi respectate”. France Presse scrie ca daca partidul comunistilor nu va dobindi 52 de mandate din cele 101 ale parlamentului de la Chisinau, vor fi obligati sa faca o coalitie. Si France Presse mai scrie ca Moldova e o tara eminamente agrara, „cea mai saraca din Europa” si ca depinde de importul de produse si energie mai ales de Rusia.
XS
SM
MD
LG