Linkuri accesibilitate

Cei 28 nu au ajuns încă la un consens relativ la viitorul Secretar General

Liderii ţărilor NATO au inceput a doua zi a convorbirilor lor, la summitul de aniversare a 60 de ani de la crearea aliantei. Ziua a inceput cu o traversare cu valoare simbolică a Rinului dinspre Franţa catre Germania, pe podul care uneşte cele doua ţări . Corespondentii nostri transmit că doar premierul Berlusconi nu a trecut podul cu ceilalti lideri ai NATO, fiind prea prins intr-o conversaţie telefonică pe mobilul său, se pare cu premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan în legătură cu numirea viitorului secretar general al aliantei. Liderii NATO nu au reusit pină acum să ajungă la un consens, din cauza opozitiei Turciei faţă de candidatura premierului danez Anders Fogh Rasmussen.


Cu ocazia aniversării de astăzi. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat: "In aceşti 60 de ani NATO a asigurat o perioada de pace fără precedent, libertate şi prosperitate pentru toti cetăţenii aliantei".

Dar discutiile s-au mutat rapid catre viitor si preşedintele american Barak Obama a salutat admiterea Croaţiei si Albaniei în NATO, şi-a exprimat regretul că Macedonia nu se afla alaturi de aceste două ţări din Balcanii de Vest si a precizat că uşile Aliantei Atlantice vor ramine deschise tarilor care indeplinesc condiţiile de aderare.

Discutiile care continuă la această ora sint concentrate asupra Afganistanului. Statele Unite au anuntat că suplimenteaza trupele cu 21 de mii de militari, cerind si sprijinul aliantei in acelasi sens. Preşedintele Frantei Nicolas Sarkozy a salutat initiativa americana si a sublinita rolul NATO in Afganistan . La acest summit Franta a revenit in structurile de comanda ale NATO.

Corespondentii nostri relateaza ca orasul Kehl este blocat şi că la Strasbourg, mii de protestatari pregatesc o noua actiune anti NATO.
XS
SM
MD
LG