Linkuri accesibilitate

"Raiul pe pămînt. Mărirea şi decăderea socialismului" de Joshua Muravchik


Saltul de la Lenin la Mussolini nu a fost mai mare decît cel de la Marx la Lenin

Drumul spre Iad, se ştie, este pavat cu bunele intenţii. Şi cel spre Rai?!... Un posibil răspuns la această întrebare, deloc retorică, e de căutat în studiul lui Joshua Muravchik, "Raiul pe pămînt. Mărirea şi decăderea socialismului", Brumar, 2004. Preţ de 400 de pagini, la care se adaugă alte 40 de bibliografie, autorul – profesor de relaţii internaţionale la Institute for World Politics din Washington – reface filogeneza celei mai ademenitoare utopiii a ultimelor două secole, într-o trilogie ce spune (totul!) despre ÎNCEPUTURILE, VICTORIILE şi DEZASTRUL socialismului.

"Raiul pe pămînt" de Joshua Muravchik
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Cum ÎNCEPUTURILE (teoretice) sunt mai mult sau mai puţin cunoscute, trec la practica VICTORIILOR; or, se ştie că practica bate gramatica. Altfel spus, leninismul este mai degrabă o erezie marxistă, la fel cum fascismul se revendică din mişcarea socialistă: „fiindcă saltul de la Lenin la Mussolini nu era mai mare decît cel de la Marx la Lenin: fiecare dintre ei distilase teoria în conformitate cu exigenţele acţiunii”. Deloc îmtîmplătoare, alăturarea celor două nume, asta deoarece „dictatorul rus şi cel italian par să se regăsească unul în celălalt”: astfel „Lenin era singurul contemporan pentru care Mussolini arăta respect”; în timp ce fasciştii, în opinia lui Buharin, pe atunci şef al Cominternului, „mai mult decît oricare alt partid, au adoptat şi aplicat... experienţa revoluţiei ruse”. Însuşi Ducele „va desemna sistemul sovietic sub Stalin ca fascism slav”. Tartorul însă rămîne acelaşi V. I. Lenin care „crease instrumentele celui mai mare sistem absolutist cunoscut în istorie...” Puse în mîinile regimurilor socialiste, acestea „au ucis mai mult de o sută de milioane de oameni din 1917 pînă în prezent”.

Să fie aşadar dracul atît de... roşu? Singura excepţie nu pare să-l albească: „Socialiştii democraţi au reuşit să realizeze socialismul într-un singur caz: cel al kibuţ-urilor israeliene. Iar după ce l-au pus în practică, au ales în mod democratic abolirea lui”. Alegerea unui popor cu picioarele pe pămînt – Pămîntul Sfînt.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG