Linkuri accesibilitate

Patria-Rodina se retrage de la alegeri


Gheorghe Sima
Gheorghe Sima

Liderul partidului îndeamnă alegătorii să voteze pentru AMN

Pe trei aprilie, cu numai două zile înainte de alegeri un alt candidat, Partidul Uniunea Muncii Patria-Rodina, a anunţat că şi el părăseşte cursa electorală. Liderul acestei formaţiuni politice, Gheorghe Sima a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că se retrage “după ce a analizat cu atenţie situaţia social-politică din ţară, prestaţia concurenţilor în campania electorală, conştientizînd stricta necesitate a unei largi coaliţii democratice, care ar prelua puterea politică în stat, conducerea Partidului Uniunea Muncii Patria-Rodina a decis că se retrage din campania electorală şi cheamă toţi membrii de partid şi alegătorii noştri să îşi dea votul pe 5 aprilie pentru Alianţa Moldova Noastră.”.

Într-o circulară emisă vineri în adresa consiliilor de circumscripţie de către Comisia Electorală Centrală , se cere aplicarea inscripţiei ştampilate “retras” în dreptul a trei candidaţi electorali, dar deocamdată nu şi pentru Patria Rodina. Preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu a declarat pentru Europa Liberă că acest candidat ar fi anunţat prea tîrziu retragerea: ”dacă nu a reuşit să anunţe cu 7 zile înaintea alegerilor, atunci ar trebui să fie o decizie a Curţii de Apel, însă pînă acum nu am primit o astfel de decizie.”

L-am întrebat pe analistul politic Igor Boţan, ce se va întîmpla cu voturile date pentru acest candidat, de către alegătorii care nu vor afla despre retragerea lui Sima? Boţan presupune că: “o parte din alegători vor vota pentru Patria Rodina şi atunci aceste buletine de vot vor fi invalidate. Însă rating-ul acestei formaţiuni e foarte mic. Ne amintim în alegerile parlamentare din 2005, cînd Tudor Tătaru s-a retras cu cîteva zile înaintea alegerilor. Era deja tîrziu şi nu a putut fi retras legal. El rămăsese atunci în buletinele de vot, dar asta nu a influenţat rezultatul alegerilor.”.

Pe de altă parte, preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu nu exclude ca în procesul aplicării ştampilei “retras”, unele buletine de vot ar putea fi deteriorate: "concurenţii care s-au retras nu urmează unul după altul, de aceea am rugat la birourile electorale să fie atenţi cum aplică ştampila “retras”, ca nu cumva să o aplice în dreptul unui concurent care a rămas în cursa electorală.”

Făcînd bilanţul campaniei Eugeniu Ştirbu a conchis că competiţia nu a fost tocmai civilizată. El ne-a spus că asta nu a depins de electorat ci de candidaţii care, potrivit preşedintelui CEC, nu sunt foarte dotaţi la capitolul înaltă cultură politică.

Precizăm că de sîmbătă, 4 aprilie, adică cu o zi înaintea alegerilor, concurenţii nu vor mai putea face agitaţie electorală, urmînd să îşi retragă din circuit afişele, spoturile şi panourile publicitare cu mesaj electoral, astfel încît alegătorii să decidă în tihnă cui să dea voturile..
XS
SM
MD
LG