Linkuri accesibilitate

Măsuri de securitate speciale cu ocazia reuniunii stereotopice


Protestatari anti-NATO la Strasbourg

25 de mii de poliţişti asigură ordinea la Strasbourg şi Baden-Baden

De la intrarea dinspre Germania din Kehl catre Strasbourg zeci de patrule de politisti patruleaza pe autostrada. Din cand in cand exista puncte de control la care trebuie sa incetinesti sau chiar sa opresti daca Politiei i se pare ceva suspect la autoturism sau la pasageri. Strazile din oras sunt mult mai putin circulate ca altadata ( de regula in apropierea weekendului se produceau blocaje in trafic) pentru ca autoritatile au anuntat din timp si locuitorii au abandonat autoturismele pentru mijloacele de transport in comun sau biciclete.

Peste 2000 de jurnalisti din toata lumea participala reuniunea care incepe oficial maine. Acestora le-au fost puse la dispozitie niste carduri speciale pe care le pot folosi la accesul in autobuzele sau tramvaiele care fac transferul catre locatiile unde au loc reuniunile. La intrarea si la coborarea din acestea o patrula de politie verifica fiecare legitimatie in parte.

Dupa cum toate mass media au relatat peste 300 de protestatari pacifisti anti-NATO (din 2000 cat pretind organizatorii ca s-ar afla in Strasbourg) au fost retinuti aseara de politia franceza. Azi dimineata mai erau in custodia politiei 105 dupa ce ieri in timpul unei revolte acestia s-au ciocnit cu fortele de politie care a folosit gaze lacrimogene ca sa ii imprastie.

Cei 25000 de politisti germani si francezi se afla pe pozitie pentru a face fata asteptatelor proteste ale pacifistilor care se opun operatiunilor NATO, şi pentru a evita orice tentativă de atentat.

Delegatia oficiala romana, formata din presedintele Traian Basescu, ministrul de externe Cristian Diaconescu si cel al apararii Mihai Stanisoara, a ajuns in jurul orei 17.00 ora locala si si va participa la ora 19.30 la o cina de lucru impreuna cu sefii de stat si de guvern din celelalte 27 state membre NATO. Potrivit presedintelui Basescu, obiectivele Romaniei la Summitul NATO sunt mentinerea angajamentelor pentru Ucraina si Georgia si neutralitate politica fata de Kosovo.

Insa chestiunea care va polariza summitul este Afganistanul. Astazi in cadrul unei conferinte de presa comune Barack Obama si Nicolas Sarcozy au afirmat ca vor conta pe sprijinul Rusiei in Afganistan.

Relaţiile NATO cu Federaţia Rusă, suspendate după conflictul ruso-georgian din 2008 şi reluate oficial luna trecută, ocupă, alaturi de Afganistan si redefinirea conceptului strategic al NATO un loc important pe agenda summitului. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a declarat convins că, în ceea ce priveşte Afganistanul, Moscova se va arăta cooperantă, „deoarece nu are interesul ca extremismul să se propage în Asia Centrală”.

Cu privire la extinderea Alianţei, care a trecut miercuri de la 26 la 28 de membri prin aderarea Croaţiei şi Albaniei, Germania, prin ministrul sau de externe Frank Walter Steinmeier. este de parere că NATO ar trebui să-şi „păstreze simţul măsurii” şi să reflecteze, înainte de a mai primi în rândurile sale şi alte ţări.
XS
SM
MD
LG