Linkuri accesibilitate

Un ultim raport de monitorizare a campaniei electorale


Igor Munteanu
Igor Munteanu

Organizații de buzunar ale autorităților crează suficientă confuzie. Interviu cu Igor Munteanu, director IDIS

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, pe scurt LADOM, organizaţie ce face parte din Coaliţia Civica pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009, a prezentat ieri unul dintre ultimele sale rapoarte de monitorizare a campaniei electorale. Concluzia acestei cercetări, realizată între 18 martie şi 2 aprilie, este că deşi activităţile din cadrul campaniei s-au desfăşurat în limitele legale, mai mulţi concurenţi electorali au manifestat un comportament ce zădărniceşte competitivitatea procesului electoral, în pofida atenţionărilor repetate din partea observatorilor.

În discursul său pentru presă, preşedintele LADOM, Paul Struțescu a declarat că, unii concurenţi au manifestat un comportament indecent şi lipsă de etică la adresa altor concurenţi şi au recurs la procedee murdare pentru a discredita imaginea oponenţilor lor politici. În pofida atenţionărilor anterioare, unii concurenţi au continuat să utilizeze resursele administrative în campania electorală. De asemeni au fost înregistrate cazuri cînd reprezentanţii unor concurenţi înscrişi în cursa pentru alegeri au fost brutalizaţi şi intimidaţi de către reprezentanţi ai unor administraţii locale. Autorităţile locale au continuat să exercite presiuni şi să intimideze alegătorii pe căi administrative. Au continuat şi presiunile asupra reprezentanţilor mass-media şi a observatorilor electorali.

Astea ar fi încălcălcările cele mai grave semnalate de experţii Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului. Voi preciza că această organizaţie va avea duminică şi cei mai mulţi observatori naţionali. Vom încerca să facem astăzi un bilanţ al acestei campanii împreună cu analistul politic, Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”.

Afirmand ca aceasta campanie electorala s-a desfasurat intr-o atmosfera cat se poate de calma, autoritatile comuniste s-au sprijinit pe concluziile formulate de organizatii de buzunar, create artificial pentru a contrabalanta informatia furnizata de Coalitia 2009, sustine Igor Munteanu, directorul IDIS “Viitorul”. Rolul acestor “organizatii duplete” a fost de a produce suficienta confuzie, astfel incat opinia publica sa nu se poata lamuri asupra adevaratei stari de lucruri, afirma invitatul emisiunii “Moldova la ora 7”.

De asemenea, e de parere Igor Munteanu, Comisia Electorala Centrala nu si-a exercitat pe deplin atributiile, inclusiv în ce priveste asigurarea unor conditii egale de competitie pentru actorii electorali.

Flagrant in acest sens, crede el, e refuzul CEC de a insista asupra degrevarii din fuctie a tuturor candidatilor inscrisi pe listele electorale ale partidelor concurente, inclusiv a celor mai inalti demnitari din stat. “CEC-ul n-a facut acest lucru. CEC a spus ca in Codul electoral nu sunt mentionate aceste persoane si a lasat lucrurile sa curga intr-o directie absolut gresita. Pentru ca acesti oficiali, aflati pe listele comunistilor, au batut cu tunurile administrative in toate tintele posibile. Evenimentele s-au construit doar pentru a le oferi suficienta vizibilitate, pentru ca in continuare lumea sa-i asocieze cu adevarata putere. Or acest lucru a perturbat esenta unui proces electoral democratic”, a spus directorul IDIS “Viitorul”.

Igor Munteanu crede ca participarea la vot va fi ceva mai mare ca de obicei, pentru ca miza acestor alegeri e mai mare pentru cetateanul simplu.

Totodata, a lasat el sa se inteleaga, verdictul observatorilor internationali ar putea defavorabil autoritatilor, care n-au reusit sa demonstreze ca au abordat in mod serios si responsabil procesul elecotral pe care l-au pregatit in acest an.

Interdictia de a forma blocuri electorale, limitarea drepturilor cetatenesti ale candidailor cu mai multe cetatenii, ridicarea pragului electoral, startul tarziu al campaniei electorale, toate aceste elemente au impregnat procesul electoral cu restrictii inadmisibile, care nu au contribuit la democratizarea societatii, iar cetateanul care isi doreste schimbarea dupa doua cicluri guvernamentale ale comunistilor nu a avut timp sa se imformeze asupra ofertelor eletorale alternative, a adaugat in concluzie analistul politic Igor Munteanu.

XS
SM
MD
LG