Linkuri accesibilitate

O campanie electorală în care PCRM a profitat de o legislaţie represivă


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

În plus comuniştii au avut de partea lor televiziunea "publică" şi resursele administrative

Gheorghe Cojocaru: Glumele de 1 Aprilie ale jrnaliştilor pe seama unor concurenţi electorali nu numai că nu au fost gustate de către aceştea, dar şi le-au servit celor vizaţi drept motive pentru a-şi acuza oponenţii de subminare a autorităţii lor la finele acestei campanii electorale. Această reacţie gravă de tot este şi ea un indiciu că nervii actorilor politici angajaţi în competiţia electorală sunt întinşi la maximum, că glumele de 1 Aprilie în acest context nu mai sunt glume ci veritabile arme electorale, chiar dacă alegătorul, cel care va decide soarta acestei bătălii, rămâne totuşi la părerea că o glumă bună, ca şi un vin bun, îşi are locul în orice situaţie – electorală sau ne-electorală.

Vasile Botnaru: Totuşi, reacţiile la băşcăliile lansate, ca de obicei, de 1 Aprilie, au fost oarecum disproporţionate, la părerea jurnaliştilor. Vi se pare tensiunea ieşită din comun ?

Gheorghe Cojocaru: Tensiunea acestei campanii a atins cote maxime. Cu cât mai mare este miza competiţiei cu atât mai mare este şi tensiunea, iar miza acestei campanii este enormă. Partidele politice sunt pe ultima sută de metri a campaniei electorale, e un moment decisiv, când se trage linia de final şi se aşteaptă verdictul din ziua alegerilor. Anormalitatea situaţiei pleacă însă de la altceva – de la o legislaţie electorală represivă şi de la standardul extrem de coborât al acestor alegeri.

Vasile Botnaru: Întrucît vorbim despre un bilanţ, au avut sau nu concurenţii electorali şanse egale în această campanie electorală?

Gheorghe Cojocaru: În nici un caz, am asistat de fapt la o campanie electorală dezechilibrată, cu un partid al comuniştilor care a utilizat în avantajul său de întreg aparatul de stat şi administrativ, şi ceilalţi care au făcut ce au putut în măsura posibilităţilor. Televiziunea publică a fost şi a rămas o televiziune închisă, care dă pe post doar imaginile liderilor comunişti şi uneori pe cele ale liderilor din opoziţie, dar, de cele mai dese ori, într-un context negativ. Egalitatea şanselor nu este un concept valabil în cazul sistemului politic din Republica Moldova, este un principiu respectat cel mult formal şi încălcat, în realitate.

Vasile Botnaru: Dacă ar fi să contabilizaţi gafele comise de participanţii la cursa electorală, care ar fi cele mai vizibile?

Gheorghe Cojocaru: Gafele au fost multe însă cea mai mare aparţine tot actualului partid de guvernământ care a încercat să exploateze în scopuri electorale problema Transnistriei. Or, această chestiune este una mult prea complicată şi complexă pentru a fi exploatată de o manieră egoistă electorală. O astfel de abordare a problemei Transnistriei poate aduce prejudicii intereselor naţionale, fără a apropia cu nimic procesul de reglementare a diferendului cu Tiraspolul, după cum şi câştigul electoral, de pe urma unui asemenea demers, pare nesigur şi prea puţin folositor.
XS
SM
MD
LG