Linkuri accesibilitate

O întîlnire de tatonare și enunțare a mizelor

Observatorii politici apreciaza ca ambii lideri cunosc si inteleg lectiile trecutului si in consecinta s-au ferit sa faca din aceasta prima intilnire un reper despre care sa se vorbeasca in tot restul mandatelor lor, asa cum a fost cazul cu Bush, care a spus ca a privit in sufletul lui Putin si i-a inspirat incredere. Fireste ca intrebarea importanta care se pune – in spiritul inaugurat de presedintele Sarkozy - este daca s-a realizat ceva sau a fost doar un schimb de amabilitati.

Singura chestiune concreta, care poate desemna un progres este decizia de a relua dialogul in chestiunea controlului inarmarilor. Aceasta a fost ani de-a rindul principala tema a relatiilor ruso-americane si iata ca si acum este motorul repornirii acestora. Surse din cele doua delegatii estimeaza ca partile ar fi cazut de acord ca negociatorii sa aiba in vedere reducerea arsenalelor nucleare cu pina la o treime, de la cifra de 2,200, permisa de actualele acorduri.

Dar disensiuni de ordin tehnic mai exista. Teama pe care pozitiile initiale ale administratiei Obama o inspirau, in anumite cercuri, la Washington este ca noul presedinte va face prea multe concesii, prea repede, de dragul de a reface relatia. Premiza era ca administratia Obama ar fi dispusa sa sacrifice, cel putin deocamdata, scutul anti-racheta, amplasat in centrul Europei si poate si continuarea extinderii NATO, in schimbul ajutorul rusesc in Iran.

Criticii indemnau la scepticism in privinta intentiilor si angajamentelor Moscovei. Poate si din cauza asta, presedintele Obama s-a ferit sa creeze prea multe stiri, la summit. In privinta scutului de aparare, partile au declarat ca exista inca neintelegeri. Extinderea NATO nu a fost o tema proeminenta. Barack Obama a adus in discutie cazul unui dizident rus, Lev Ponomariov, care a fost batut marti, in preajma locuintei lui. Administratia vrea sa dovedeasca ca nu neglijeaza drepturile omului, pe altarul altor chestiuni de interes global—asa cum secretarul de stat Clinton a lasat impresia, in timpul vizitelor sale in China si tari din Orientul Mijlociu.

Dar cazul lui Mikhail Khodorkovsky – omul de afaceri a carui indelungata detentie este considerata un act de politie politica, nu a fost mentionat. Nici in privinta disponibilitatii Kremlinului de a ajuta America in Iran nu s-a mers prea departe, cel putin in declaratia oficiala, care spune ca Iranul are dreptul sa foloseasca energie nucleara in scopuri civile, dar—si aceasta e interpretata ca o concesie facuta Americii—trebuie sa inceteze sa imbogateasca uraniu si trebuie sa permita inspectii internationale adecvate, la instalatiile nucleare.

Intilnirea Obama-Medvedev pare sa fi fost una de tatonare, in care mizele au fost enuntate, urmind ca ele sa fie abordate in lunile si anii ce urmeaza. Este apreciata la Washington disponibilitatea declarata a celor doi lideri de a depasi spiritul razboiului rece, in raporturile bilaterale si a vedea ce e de facut pentru ca relatia sa se imbunatateasca.
XS
SM
MD
LG