Linkuri accesibilitate

Cazul Ponomariov - o probă a metodei ruse de reprimare a liberalismului


In sprijinul lui Lev Ponomariov

Interviu cu Oleg Panfilov, directorul Centrului pentru Jurnalism in situaţii extreme

Liderul Mişcării „Pentru drepturile Omului” din Rusia, Lev Ponomariov, a fost agresat ieri de un grup de persoane neidentificate, care l-au bătut chiar în preajma blocului în care locuieşte, după ce Ponomariov îşi parcase maşina. Într-un interviu acordat postului de radio Svoboda, Ponomariov a lăsat să se înţeleagă că agresarea sa ar putea fi tălmăcită ca o măsură de pedeapsă pentru recentele sale intervenţii în apărarea unor oameni arestaţi abuziv. El s-a referit în special la arestarea unui om de afaceri de către filiala de la Kaluga a Serviciului federal pentru controlul narcoticelor. Ponomariov a mai spus că are o relaţie extrem de tensionată cu sistemul instituţiilor penitenciare. Potrivit cunoscutului activist al mişcării de apărare al drepturilor omului, în Rusia exista zeci de colonii în care este practicată tortura care se soldează cu decese ale deţinuţilor.

Ponomariov, care a împlinit vîrsta de 67 de ani, face parte din conducerea Mişcării Democratice Solidarnost constituite recent in Rusia şi este cunoscut drept unul dintre fondatorii mişcării Memorial.

Vasile Botnaru a stat devorba cu Oleg Panfilov, directorul Centrului pentru Jurnalism in situatii extreme de la Moscova, despre acest incident si despre beneficiarii mediatici ai agresarii luu Ponomariov.

Oleg Panfilov se declara convins că agresarea lui Ponomariov a devenit posibilă după ce autorităţile din Rusia nu curmă în niciun fel atacurile tot mai frecvente împotriva jurnaliştilor şi activiştilor mişcării de apărare a drepturilor omului: "Incidentele similare nu au fost cercetate, făptaşii nu au fost descoperiţi, în consecinţă agresorii au simţit că nu vor păţi nimic şi devin tot mai impertinenţi, contînd pe încuvinţarea mutuală din partea puterii, conchide Panfilov. Or, în condiţiile de criză, cumulată de reputaţia proastă pe plan extern, Kremlinul nu ştie să facă altceva decît să pună în aplicare metode represive, ca să înlăture rămăşițele de liberalism diin Rusia. Iar ţinte colaterale ale unor asemenea atacuri sunt toţi acei care îndrăznesc să spună că războiul din Cecenia nu s-a încheiat şi că Rusia trebuie să dea seama pentru războiul din Georgia, pentru lipsa de libertate a cuvîntului, pentru represiunile politice, care se ţin lanţ."

L-am întrebat pe directorul Centrului pentru Jurnalism in situatii extreme cine sunt agresorii care l-au atacat pe Lev Ponomariov. Panfilov este de părere că spectrul potenţialilor călăi este destul de larg. S-ar putea să-l fi asumat reprezentanţi au unot partide politice, presupune Oleg Panfilov, făcînd trimitere la faptul că fruntaşi ai partidului condus de Jirinovski au agresat în repetatea rînduri oameni de presă. Panfilov crede că Ponomariov putea fi atacat şi de foşti ofiţeri KGB sau de militari în rezervă, care fac parte din generaţia ce nu vrea să se împace cu destrămarea URSS şi acţionează în consecinţă, făcîndu-I responsabili pe toţi acei care ar face parte, la părerea lor, din grupul generic al “liberalilor”.

În urmă cu un an, comentând expulzarea din Rusia a jurnalistei de la New Times Natalia Morari, stabilită la Chişinău, Panfilov spunea că incidentul probase o dată în plus ura funciară a puterii faţă de jurnaliştii care refuză să îi facă jocul iar pe acei angajaţi din presă care au acceptat să fie racolaţi în „plutonul propagandistic” Oleg Panfilov i-a numit “arma cu amortizor a Kremlinului”.
XS
SM
MD
LG