Linkuri accesibilitate

Combaterea crizei prin lozinci şi violenţă gratuită

Demonstraţiile din jurul întrunirii G20 de la Londra au deja un rezulatat vizibil: plictisesc. Numărul protestatarilor e mult mai mic decît se credea. În jur de 5000 de persoane demonstrează, dansează, se bat cu poliţia şi sparg ferestrele care n-au fost placate, la timp, în scînduri. 11 persoane au fost arestate pentru port ilegal de uniformă, după ce au încercat să se infiltreze în cordoanele de ordine, pretinzînd că sînt poliţişti. Un grup de cîteva zeci de furioşi au făcut ţăndări ferestrele unei mari bănci din City, cartierul financiar al Londrei, al doilea centru financiar al lumii, simbolul capitalismului detestat de demonstranţi. Alte proteste, susţinute de cîteva sute de persoane, au loc în faţa Ambasadei americane. În orice caz, demonstraţiile nu au dimensiune populară şi au toate însemnele unei agitaţii de minoritari.

Dimensiunile reduse pot fi o surpriză, prin comparaţia cu protestele masive prilejuite de marile întruniri internaţioanle, însă ele pot fi uşor explicate.
În primul rînd, societăţile occidentale înţeleg în principiu ce se întîmplă în lume şi la întrunirea G20, pe cînd demonstranţii nu pricep o iotă. Lumea ştie că economia e în criză şi aşteaptă un singur lucru: locuri de muncă. Pentru majoritatea societăţii întrunirea G20 e o conferinţă care va avea sau nu succes, dar se va ocupa de problemele economiei, ale pieţelor de credit şi, în acest fel, de securitatea locurilor de muncă. Orice alte teme, au devenit un lux inutil sau amînabil. E vorba tocmai de temele pe care le agită demonstranţii: ecologie, ostilitatea faţă de Israel, împotrivirea la globalizare şi problemele Africii.

Diferenţa e că majoritatea înţelege că nici una din aceste chestiuni nu pot rezolva criza economică. Protestul de la Londra are o naivitate completă, născută din ignoranţă şi transformată în violenţă. Culmea dacă globalizarea înfierată de protestatari ar fi redusă, ea ar lăsa loc protecţionismului. Pieţele occidentale s-ar închide. Primii loviţi ar fi milliarde de indieni, chinezi şi sudamericani, adică exact populaţiile sărace pe care demonstranţii au impresia că le apără. Liderii indian şi chinez au sosit, dealtfel, la Londra, cu o cerinţă urgentă: continuarea globalizării şi a comerţului liber. Afară demonstranţii se zbat şi se bat să pună capăt globalizării şi comerţului liber.

În al doilea rînd, populaţia Londrei, o veche capitală a libertăţii de opinie, nu înţelege de ce oraşul trebuie supus ritualului violent de care au nevoie demonstranţii. Cartierele din est, unde are loc întîlnirea G20, au fost practic închise de poliţie. Circulaţia maşinilor e oprită. Urmînd sfatul poliţiei, casierii, portarii şi agenţii bancari s-au îmbrăcat cît mai modest pentru a nu fi atacaţi de demonstranţi. Toate la un loc, explică de ce demonstraţia e nepopulară şi lasă în urmă imaginea unor grupuri care sînt cu mintea pe altă lume dar îşi fac de cap în această lume.
XS
SM
MD
LG