Linkuri accesibilitate

Summitul G20 și criza economiei mondiale


Pentru prima data din 1945 incoace, economia mondială va înregistra o contracție

Fondul Monetar International sustine ca, pentru prima data din 1945 incoace, economia mondiala va inregistra o contractie. Ce poate face in acest context Summitul celor 20 de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare? – e intrebarea pe care i-am pus-o corespondentului Europei Libere la Washington , Valeriu Sela.

Summitul se va concentra asupra citorva chestiuni. Prima: stimularea economiei. Cererea in economia mondiala a inregistrat un regres substantial. Fondul Monetar International considera ca ea trebuie stimulata cu echivalentul a 2% din productia globala. Statele Unite asta si incearca sa faca. Europenii insa ezita, temindu-se de consecintele asupra deficitelor.

Multi experti considera insa ca, in decurs de citeva saptamini, atunci cind dimensiunile crizei vor ajunge sa fie constientizate public in Europa – stimularea economiilor va deveni de actualitate si acolo. Deocamdata insa, Germania , Franta si Europa continentala sustin ca nu de stimulente economice producatoare de datorii e nevoie ci de un nou sistem regulator, de natura sa impiedice excesele, care au contribuit la actuala criza.

Ideea este ca sistemul financiar este unul global si ca in prezent nu exista reguli si proceduri la acelasi nivel, in legatura cu o serie intreaga de institutii si trazactii financiare. Asta doresc Franta si Germania, intr-atit incit presedintele Sarkozy a amenintat ca va parasi summitul daca nu vor fi realizate progrese concrete.

O alta chestiune este restructurarea institutiilor financiare internationale – Fondul Monetar International si Banca Mondiala. Este clar ca ambele au nevoie de capital suplimentar. Doar ca tari al caror aport la economia mondiala este in vertiginoasa crestere, cum sint India si China doresc sa aiba un cuvint mai greu de spus in luarea deciziilor, in schimbul contributiilor lor financiare. In plus, modelul economic promovat de-a lungul ultimelor crize de Fondul Monetar International este contestat si aceasta ar putea fi o tema de discutie la summit. Un risc pe care participantii vor dori sa-l evite este protectionismul.

La ultimul summit, cel de la Washington, tarile membre s-au angajat sa impulsioneze Runda Doha a negocierilor comerciale globale. De-atunci insa, conform datelor Bancii Mondiale, 17 din cei 20 au adoptat masuri protectioniste. Acestea sint temele. Va fi summitul un succes? Opinia generala este ca liderii nu-si pot permite un esec. Dar divergentele sint prea mari pentru ca toate punctele de pe agenda sa fie acoperite satisfacator.
XS
SM
MD
LG