Linkuri accesibilitate

Speculaţiile şi trucurile PCRM pe frontul electoral


“Comunistii moldoveni au speculat din nou in scop electoral diferendul transnistrean” – scrie astazi Razvan Ciubotaru in Cotidianul. El considera ca presedintele Vladimir Voronin a anulat cu o singura semnatura toate eforturile Uniunii Europene si ale Statelor Unite de a solutiona conflictul. Este vorba, desigur, de declaratia tripartita de la Moscova, redactata impreuna cu liderii transnistrean Igor Smirnov, si rus, Dimitri Medvedev, prin care se recunoaste statutul Transnistriei de parte egala in negocieri si, in acelasi timp, legalitatea prezentei trupelor rusesti in regiunea separatista. In fond, arata Ciubotaru, este oarecum acelasi truc folosit si la alegerile din 2005, castigate de comunisti dupa – si partial gratie - respingerii la vremea respectiva a memorandumului Kozak de federalizare a Moldovei.

Articolul din Cotidianul se refera si la alte pozitii exprimate pe scena politica moldoveneasca: primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a incercat, de pilda, sa minimalizeze importanta declaratiei de la Moscova, pe motiv ca ea nu a fost semnata, de partea rusa, de premierul Vladimir Putin. Cum liderul social democrat Dumitru Braghis a propus concesionarea Transnistriei pe 30 de ani, in schimbul stergerii datoriilor fata de Moscova, Moldova are de ales intre europenizare si transnistrizare – se mai arata in acest comentariu.

Un alt articol din Cotidianul descrie cum au fost oprite la granită volume ale poetului Lucian Blaga, pentru ca vamesii credeau ca e vorba de “ministrul lui Basescu”, Vasile Blaga. Odata cu cartile, au trebuit sa se intoarca de la frontiera si doi universitari ieseni, plus un poet din Alba Iulia, invitati si respectiv premiat de Uniunea Scriitorilor si Asociatia Istoricilor din Chisinau.

Mai multe cotidiane centrale, intre care Gardianul si Adevarul, pomenesc declaratiile analistului politic Igor Botan, care explica atitudinea autoritatilor moldovenesti: Comunistii stiu ca Romania si Uniunea Europeana nu vor reactiona dur la aceste abuzuri – si anume la interzicerea nejustificata a intrarii in tara pentru aproximativ 300 de cetateni romani. Eventualele sanctiuni europene ar atinge populatia Republicii Moldova, ceea ce nu este dorit nici la Bucuresti, nici la Bruxelles.
XS
SM
MD
LG