Linkuri accesibilitate

G 20 - speranţe de relansare economică


U.K. -- London's financial district at Canary Wharf in London, 05Mar2009
U.K. -- London's financial district at Canary Wharf in London, 05Mar2009

Vor reuşi principalele economii ale lumii să nu cadă în păcatul protecţionismului?

Toamna trecută, premierul britanic Gordon Brown nu se ferea să compare summitul economic G 20 cu faimoasa reuniune de la Bretton Woods, din 1944, când s-au pus bazele sistemului financiar modern: „Trebuie să creăm un nou Bretton Woods, o nouă arhitectură financiară pentru viitor” –declara optimist premierul britanic. Între timp , aşteptările sint mai modeste, mai ales după ce a devenit clar ca Statele Unite si unele ţări europene sunt hotarite să administreze leacuri diferite. Administraţia Obama mizează cu încăpăţânare pe mărirea cheltuielilor şi a investiţiilor de stat, pentru relansarea economiei. Germania şi Franţa, pe de altă parte, se opun categoric acestei strategii, pentru moment, nu vad necesitatea unor noi planuri de relansare, care să implice banii contribuabilului.

Şi atunci se pare că G 20 se va mulţumi să treacă în revistă ce s-a făcut până acum şi ce intenţionează fiecare guvern să mai facă pentru a depăşi criza financiară. Potrivit proiectului de document final, circulat acum de agenţia Reuter, nu va fi vorba de prea multă coordonare. Cu toate acestea, G 20 va aduce şi câteva decizii cu efect în viitor: o dublare a rezervelor Fondului Monetar Internaţional la 500 de miliarde de dolari, investiţii de miliarde în ţările sărace, prin intermediul unor bănci, cum este Banca asiatică pentru dezvoltare şi o pondere mai mare a economiilor emergente in administrarea Fondului Monetar Internaţional.

Se va discuta, desigur, despre noi instituţii de control a pieţei financiare deşi unii experţi sunt de părere că tot ce ar trebui făcut este o coordonare mai eficientă a regulilor si instituţiilor existente.

Marea problemă a summitului G 20 va fi protecţionismul: toate guvernele sunt de acord că protecţionismul trebuie combătut, dar potrivit Băncii Mondiale, 17 din cele 20 de ţări participante au adopta deja diverse măsuri protecţioniste.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG