Linkuri accesibilitate

Greceanîi: "Românii întorşi la graniţă aveau intenţii distructive"


Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi

Înaintea legislativelor din 2005, comuniştii moldoveni au expulzat cetăţeni ruşi

Deşi, potrivit datelor făcute publice de serviciul de grăniceri al României, cetăţenilor români cărora li s-a interzis săptămâna trecută să intre pe teritoriul Moldovei, le-au fost invocate diferite motive – unora lipsa testului HIV, altora lipsa invitaţiei şi altele, Zinaida Greceanîi a spus azi că cei opriţi veneau, de fapt, ca să se implice în campania electorală din Moldova, deaceea au fost întorşi din drum:

“Dacă unele persoane au fost reţinute la vamă înseamnă că pentru aceasta au fost careva motive legale. De ce cineva trebuie să vină în ţară la noi cu nişte intenţii distructive, inclusiv şi în perioada electorală? De aceea pe toate cazurile acestea serviciile respective se ocupa şi vor prezenta toată informaţia necesară, inclusiv şi statului vecin”.

Când jurnaliştii au întrebat-o de ce, de rând cu alţii, li s-a intrezis accesul în Moldova şi unor tineri moldoveni care studiază în România, Zinaida Greceanîi a răspuns: "Nu poate să fie ca copiii care învaţă acolo să nu aibă acces în propria ţară, de aceea dacă au fost cazuri de acestea, sigur că organele o să vă aducă explicaţia de rigoare."

Aşa cum şi în electorala din 2005 guvernarea actuală a aplicat măsuri similare unor cetăţeni ruşi şi chiar observatori din partea CSI, l-am întrebat pe politologul Igor Boţan dacă se poate face o paralelă între aceste cazuri: “Sigur că pot fi făcute paralele. În 2005 Vladimir Voronin şi partidul lui erau atacaţi la modul direct de către cercuri din Federaţia Rusă, ne amintim că în februarie Duma de Stat a adoptat trei rezoluţii împotriva RM şi reacţia regimului din RM a fost expulzarea observatorilor din Rusia, învinuirea unor cetăţeni ruşi că ar fi implicaţi în susţinerea partidelor politice din RM. Iată că de această dată lucrurile stau tocmai invers, acum preşedintele Voronin insistă pe filiera rusească crezând că poate atrage voturile pierdute care eventual puteau merge în favoarea lui Vasile Tarlev şi drept semnal în acest sens este această campanie antiromânească, care este şi antieuropeană. Ei cred că pot acumula mai multe vopturi. Eu nu văd altă explicaţie pentru că e absurd să se creadă că o ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO poate să-şi permită tot felul de provocări în RM”, spune politologul Igor Boţan.

Întrebată azi de Europa Liberă dacă nu cumva incidentele de la graniţa cu România – o ţară membră a Uniunii Europene – ar putea afecta relaţiile Chişinăului cu Bruxellesul, Zinaida Greceanîi s-a arătat liniştită în acest sens: “Nici cum nu va afecta relaţiile cu UE. UE cunoaşte foarte bine aceste lucruri”.
Ea a mai adăugat că nota explicativă solicitată de Externele de la Bucureşti în legătură cu aceste cazuri, va fi pregătită în aceste zile de diplomaţii moldoveni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG