Linkuri accesibilitate

Statele Unite: planul de redresare a marilor firme de automobile


Guvernul american „nu va fi managerul marilor companii, pe care le sprijină acum financiar”

„ Nu trebuie să lăsăm industria auto din America să moara” dar guvernul „nu va fi managerul marilor companii, pe care le sprijină acum financiar”. Acesta a fost mesajul preşedintelui Barak Obama, care a prezentat noul plan de salvare a marilor firme auto General Motors si Chrysler. Cele doua firme nu au reuşit încă să prezinte administraţiei planuri credibile de restructurare. Odată cu promisiunea unui nou sprijin financiar, au primit si un termen limita: două luni pentru a convinge administraţia Obama că sunt decise să facă schimbările si sacrificiile necesare.

Este adevărat că americanii trebuie să se obişnuiască cu ideea ca administraţia de la Washington este acum în poziţia de a angaja sau demite şefii marilor companii. Aşa cum s-a întâmplat cu Richard Wagoner, managerul de la General Motors, forţat ieri să se retragă.

”Administraţia mea va acordat firmei GM” – a declarat Obama – „capital să funcţioneze încă 60 de zile. Timp în care vom colabora strâns cu conducerea firmei pentru a fi siguri că vor propune un plan mai serios de restructurare”.

Chrysler pe de altă parte, primeşte fonduri suplimentare, 6 miliarde de dolari, pentru ca în 30 de zile să încheie un acord de colaborare cu FIAT.

Ford este singurul mare producător american, care nu a cerut sprijinul statului.

Obama nu s-a ferit însă de a preciza că există şi perspectiva unui faliment controlat al marilor producător – opţiune respinsă de mulţi economişti. Argumentul este că o formă nu are nici o şansă de a se restructura, de a găsi noi investitori sau de a negocia noi credite dacă intră în procedură de faliment. Pericol la care s-a referit si preşedintele american: „Vă asigur că dacă veţi cumpăra o maşină de la Chrysler sau General Motors, vă veţi bucura de tot serviciul tehnic. Achiziţia va fi garantată” – a subliniat Obama, garantată de guvernul american.

Pentru a încuraja vânzarea de maşini noi, cel mai recent pachet de relansare a economiei americane include si o serie de facilităţi fiscale pentru cei care cumpără maşini americane.

Nu sunt puţini economiştii care argumentează împotriva acestor planuri de salvare a industriei de automobile, argumentând că produsele americane nu pot concura cu cele străine şi că marile firme nu sunt decât nişte mari găuri negre în care dispar banii contribuabilului.
Este adevărat ca GM a mai cerut peste 20 de miliarde de dolari de la stat, după ce anul trecut a primit 17 miliarde pentru a evita falimetnul.

Până la urmă, soarta industriei americane de automobile va depinde nu de administraţia Obama, ci de o relansare a economiei globale. Care nu se întrevede, pentru moment.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG