Linkuri accesibilitate

Scutirea de impozit pentru copii e de rîsul curcilor

Am alergat zilele astea la Inspectoratul Fiscal pentru a-mi completa declaraţia cu privire la impozitul pe venit. Şi pentru prima dată am remarcat o deosebire flagrantă pe care anterior o ignorasem.

Va să zică, ţi se reţine mai puţin din venit, dacă ai scutiri. Şi, fiţi atenţi, scutirea personală e de 6300 de lei, tot 6300 de lei e scutirea pentru soţ sau soţie, dacă o foloseşti tu, pe cînd scutirea pentru copil e de numai 1600 de lei… M-a nedumerit uşor discrepanţa asta. De ce oare scutirea pentru maturi e de aproape 4 ori mai mare decît aceea pentru copil? De ce maturii sînt privilegiaţi? Pe de o parte, faptul pare logic. Maturii muncesc, produc bunuri, plătesc impozite, deci şi scutirile lor trebuie să fie mai mari. Pe de altă parte, diferenţa nu ar trebui să fie atît de mare, pentru că să întreţii un copil nu e deloc uşor. Necesităţile unui copil sînt variate şi costă mult. Raportată la ele, scutirea de 1600 de lei e de rîsul curcilor.

În altă ordine de idei, scutirea asta mică e în contradicţie cu grija pentru factorul demografic pe care statul o etalează mereu. Păi, cum vine asta? Ne plîngem că oamenii pleacă din ţară, că se nasc puţini copii, iar pe de altă parte, scutirea pentru copil e ridicol de mică. Mă gîndesc că o scutire mai mare pentru copil iar stimula pe mulţi să-şi declare toate veniturile şi chiar ar avea un impact benefic asupra natalităţii. Probabil, statul ar acumula mai puţin din impozitele pe venit, dar parcă nu se laudă guvernanţii mereu că avem un stat social? Şi să nu uităm că statul adună o sumedenie de alte impozite, care pot fi modificate…

Mi se pare deci că sistemul de impozitare nu e încă nici pe de parte perfect şi că scutirea minusculă de 1600 de lei pentru un copil e una din hibele lui.
XS
SM
MD
LG