Linkuri accesibilitate

Presa de marți


acuzații cu duiumul și Lucian Blaga arestat de comuniști

Cel mai mediatizat subiect pare sa ramana scandalul de la granita cu Romania. “Ministerul roman de Externe asteapta (inca) explicatii”. Potrivit diplomatiei de la Bucuresti, actiunile autoritatilor moldovenesti ar putea influenta viitoarea liberalizare a regimului de vize intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, scrie azi „Jurnal de Chisinau”. Culmea precautiei, puteti afla din acelasi ziar, conducerea comunista de la Chisinau a interzis intrarea in Republica Moldova nu doar a cetatenilor romani, ci si a propriilor cetateni, vamesii invocand motive din cele mai bizare. Astfel, peste 50 de tineri moldoveni care invata la Iasi nu au putut reveni acasa cerandu-li-se o “invitatie”, a relatat „Jurnal”-ului unul din tinerii studenti basarabeni.

De parca nu s-ar fi intamplat nimic deosebit, „Moldova Suverana” insa, care a declansat de fapt intreg scandalul, replică doar cu o scrisoare semnata de o cititoare, profesor de istorie, care zice asa: “in virtutea unor nostalgii, unii cetateni ai Romaniei sunt liberi sa celebreze cum vor ziua de 27 martie, dar nu si in Republica Moldova, sau cel putin nu asa cum au intentionat sa o faca, pentru ca asta contravine Constitutiei Republicii Moldova”. Leitmotivul „Moldovei Suverane” ramane deci acelasi – Romania intentioneaza sa rastoarne regimul constitutional de la Chisinau, motiv pentru care, citez din nou: “oricat de bine gandite ar fi fost aceste actiuni, mesajul lor sfidator la adresa integritatii teritoriale a acestui stat nu a putut trece neobservat”.

Dar, ca sa ne convinga probabil ca nu toata lumea din Romania este atat de rauvoitoare cu actuala guvernare de la Chisinau, mai publica „Moldova Suverana” azi si un mesaj de sustinere adresat presedintelui Voronin de asa-zisa comunitate a moldovenilor din Romania.

La fel, nici pentru „Flux” nu pare sa se fi intamplat ceva iesit din comun. Eu, cel putin, n-am gasit nimic in editia de azi cu referinta la acest subiect. In schimb, cauta „Flux” sa ne convinga, de exemplu, ca “Traian Basescu nu-l sustine pe Dorin Chirtoaca”.

„Timpul” preia azi un titlu din „Cotidianul”, de la Bucuresti. “Comunistii l-au arestat si pe Lucian Blaga”. Confundandu-i volumele … si numele cu cel al ministrului Vasile Blaga.

Altfel, insa, mai scrie Sorina Stefarta, in „Timpul”, despre “Culmea idiotismului (lui Hazanov)”, in rolul lui Stefan cel Mare, vorbind in rusa, intr-un spot publicitar comunist, iar Pavel Paduraru semneaza un articol despre crime ce ar fi fost comise de fiii comunistilor din Rascani.

Avalansa acuzelor reciproce pare, de altfel, sa ia amploare, pentru ca in „Moldova Suverana“, bunaoara, candidatii de pe lista AMN sunt invinuiti ca “taie si spanzura” la Hancesti, acolo unde sunt stapani, asa cum sta scris in acest ziar. „Flux”, la randu-i, acuza candidatii de pe lista PLDM ca nu achita salariile propriilor angajati. Iar in „Jurnal de Chisinau”, de cealalta parte, apar azi doua investigatii, care ii incrimineaza pe comunisti. Una prezinta favorurile guvernamentale de care a beneficiat Voronin junior. Oleg, fiul presedintelui, adica. Iar cealalta deconspira modul in care deputatul Anatoli Zagorodnii s-a pricopsit cu un apartament de lux intr-un camin proprietate publica.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG