Linkuri accesibilitate

O agendă încărcată: criza economică, încălzirea globală, neproliferarea nucleară

Va fi o saptamina foarte plina pe agenda presedintelui Obama. Reperele substantiale ale discutiilor sint multiple: criza economica, neproliferarea nucleara, contracararea incalzirii globale sint doar citeva dintre ele. Seful executivului American se va afla in Europa Occidentala, dupa care va fi in spatiul ex-comunist si in final in Turcia, unde Europa se intilneste cu Asia si Orientul Mijlociu. Obama se va intretine cu lideri din lumea intreaga, dar in citeva dintre escale va participa la discutii cu reprezentanti ai tinerei generatii, cea care l-a propulsat la presedintie in Statele Unite si care isi investeste sperante in succesul lui, in America si in lume.

Pina acum—de cind a preluat functia—Barack Obama a vizitat doar Canada vecina. In calitate de candidat, vara trecuta, el s-a deplasat in Europa si in Orientul Mijlociu. In Germania, prezenta sa a stirnit un urias interes, dovada fiind cele circa 200 de mii de persoane care au asistat la alocutiunea celui care avea sa devina presedintele Statelor Unite. Entuziasmul genereaza uriase asteptari. Iar acestor multiple asteptari va trebui sa inceapa sa le raspunda Barack Obama.

Casa Alba a reiterat, asa cum a facut in citeva rinduri pina acum, ca presedintele doreste in primul rind sa asculte. Dar Statele Unite sint un lider mondial si administratia e constienta ca, in legatura cu problemele presante ale lumii, interlocutorii sai vor dori ca Obama sa faca mai mult decit sa asculte. Asta odata cu prima sa escala, la Londra, pentru Reuniunea Grupului 20 – economiile dezvoltate ale lumii. Impreuna acestea reprezinta 85% din economia mondiala, o economie aflata in prezent in criza. Ori solutiile avansate de Statele Unite difera, pe alocuri fundamental, de cele vizate in Europa si in alte parti.

Armonizarea metodelor si coordonarea actiunilor nu vor fi simple. Tot la Londra, presedintele Obama se va intilni pentru prima data in noua sa calitate intre altii cu omologii sai rus—Dmitry Medvedev—si chinez—Hu Jintao. El va puncta prin intilniri la cel mai inalt nivel si alte repere de mare importanta strategica, programate fiind discutii cu lideri din Arabia Saudita, India si Corea de Sud. Vor urma escale in Franta si Germania pentru intilniri cu presedintele Nicolas Sarkozy si cancelarul Angela Merkel precum si participarea la un grup de lucru NATO.

Barack Obama va trece apoi in Republica Ceha unde are loc summitul Uniunii Europene. La Praga el se va intilni cu premierul in exercitiu Mirek Topolanek, care a demisionat saptamina trecuta nu inainte de a caracteriza planul american de redresare a economiei drept “o cale catre infern”. Cehia este un caz interesant: prima tara fosta comunista care detine presedintia Uniunii Europene, avind un presedinte euro-sceptic si care nu crede ca incalzirea globala este consecinta actiunii si politicilor oamenilor.

In final, Barack Obama se va deplasa in Turcia pentru a reafirma importanta acestei tari ca aliat NATO si punte catre regiuni cu probleme. In Turcia, presedintele va participa la o masa rotunda cu studenti, o recunoastere a faptului ca in Turcia si in lumea musulmana, in general, tineretul reprezinta un mare procent de populatie si are de jucat un rol vital in conturarea optiunilor viitoare.
XS
SM
MD
LG