Linkuri accesibilitate

Presa de la Bucureşti despre întoarcerea românilor de la Prut


Mai multe ziare centrale, intre care Cotidianul, Adevarul si Ziua, trec in revista atitudinea autoritatilor moldovenesti de la granita cu Romania, dupa ce la sfarsitul saptamanii aproape 300 de cetateni romani au fost opriti sa treaca Prutul. Conferinta de presa de ieri a ministrului roman de externe Cristian Diaconescu, in care a cerut in mod oficial Chisinaului sa explice tratamentul abuziv fata de cetateni europeni, este pomenita in toate aceste articole.

Romania libera detaliaza cazuri concrete si insista, in acelasi timp, pe pozitia diplomatiei romane, care s-a delimitat clar de consecintele semnarii la Moscova, in 18 martie, a unei intelegeri intre Vladimir Voronin si Igor Smirnov privind Transistria.

In acelasi cotidian, Romania libera, Ovidiu Pecican semneaza un comentariu despre politica Romaniei fata de Basarabia dupa 1990. Demonstratia porneste de la expulzarea din Romania a scriitorului basarabean Alexandru Vakulovski - expulzare prin amanarea fara termen a dosarului sau de cetatenie romana. In aceste conditii, ideea de a sarbatori unirea Basarabiei cu Romania mica pare o simpla ipocrizie in actualele imprejurari, tradusa in pelerinaje civice pioase ale unor asociatii in jurul pietelor si statuilor – scrie Pecican. “Tratarea alandala a oamenilor veniti dupa 1989 pe la noi, absenta unei linii de conduita coerente si patriotice, egoismul si inconsistenta grobiana au adancit faliile si mai mult”. In opinia lui, scriitorul Alexandru Vakulovski este primul roman tratat de autoritatile actuale de la Bucuresti “ca un evreu de odinioara”.

Cotidianul publica amanunte despre situatia politica din republica Moldova, cu o saptamana inaintea alagerilor parlamentare, programate pentru duminica 5 aprilie. proape 700.000 de moldoveni sunt plecati la munca in strainatate, fara posibilitatea concreta de a vota, intrucat statul moldovean nu a creat decat doua sectii de vot la Bucuresti si doua in Italia. In plus, toti liderii partidelor de opozitie au dosare de coruptie deschise de autoritatile comuniste. Masurile dure antiromanesti luate de puterea actuala de la Chisinau ar avea totusi ca explicatie temerea ca partidele de opzoitie ar putea cartela dupa alegeri, in conditiile unui scor al comunistilor in sondaje nu tocmai asigurator, se mai arata in Cotidianul.
XS
SM
MD
LG