Linkuri accesibilitate

Presa germană despre Moldova

Deja în prima propoziţie din articolul dedicat situaţiei din Republica Moldova, revista germană „Der Spiegel“ foloseşte un clişeu. Un clişeu trist - dar adevărat. „Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa“, scrie „Der Spiegel“. Totodată, Moldova „este ultimul stat din Europa unde guvernează un partid comunist. Acesta a impus un sistem al clanurilor mafiote (...)“.

„Der Spiegel“, ca de altfel şi publicaţia „Das Parlament“, în care a apărut astăzi de asemenea un articol despre Moldova, nu cred că partidul comuniştilor va pierde alegerile, dar sunt de părere că formaţiunea lui Voronin nu va mai dobîndi o majoritate confortabilă. În consecinţă, partidul comuniştilor va putea guverna doar cu ajutorul unui aliat.

„Der Spiegel“ prezintă o scenă semnificativă din campania electorală şi citează dintr-o alocuţiune a lui Voronin rostită în faţa unor săteni din estul Moldovei. Voronin se adresează auditoriului în jargonul limbii de lemn al activiştilor sovietici, promiţînd un „viitor luminos“. Cei care participă la întrunirea electorală populistă a preşedintelui, descris ca „autocrat“, sunt oameni necăjiţi, frustraţi şi lipsiţi de speranţa că situaţia lor se va îmbunătăţi. Moldova este calificată de revista germană drept un stat ratat, cu o economie fragilă, o corupţie generalizată şi o presă manevrată, în care televiziunea de stat laudă zilnic stablitatea republicii. Comuniştii se luptă acum pentru a ocupa din nou scaunul prezidenţial, scrie în continuare Der Spiegel“. Voronin doreşte ca urmaşul său să fie o persoană docilă.

Şeful campaniei electorale al comuniştilor încearcă să-l convingă pe reporterul revistei germane despre utilitatea politică a ceea ce el numeşte: „modelul moldovean“, noul program al partidului şi distanţarea faţă de stalinism. În acelaşi timp, notează ironic ziaristul, Voronin depune coroane de flori la monumentul lui Lenin, iar fiul acestuia, Oleg, este unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. Ideologul comuniştilor respinge aceste acuzaţii drept calomnii, pe cînd un membru al comitetului central, care nu doreşte să-şi dezvălui identitatea, susţine că Voronin senior şi activiştii partidului nu sunt cinstiţi cînd vorbesc despre valoarea reală a bunurilor care se află în posesiunea lor. Cînd se referă la oamenii apropiaţi de Voronin, Serafim Urecheanu de la partidul „Moldova noastră“ vorbeşte, în consecinţă, despre un „clan de infractori“.

În continuare revista „Der Spiegel“ aminteşte şi de acţiunile serviciului secret, docil actualului preşedinte. Publicaţia germană îl citează pe şeful serviciului secret care plin de optimism afirmă că viitorul preşedinte va fi omul comuniştilor, deoarece îi are la mînă pe mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei. Aceştia, zice acelaşi şef al poliţiei secrete, vor vota în parlament pentru un preşedinte comunist.
XS
SM
MD
LG