Linkuri accesibilitate

Scepticism al miniștrilor de externe EU față de continuarea extinderii organizației


Miniștri de externe europeni în fața castelului Hluboka nad Vltavou
Miniștri de externe europeni în fața castelului Hluboka nad Vltavou

Reuniunea informală de la Hluboka nad Vltavou s-a încheiat fără un consens

Extinderea Uniunii europene este pe punctul de a se opri. Pentru moment, cel puţin. La reuniunea informală a miniştrilor de externe ai Uniunii europene, care a avut loc la sfârşitul săptămânii în Cehia, avocaţii extinderii – mai ales noii membri din Europa centrala și de est au fost obligaţi să cedeze în faţa scepticismului unei Germanii sau Austrii, mai ales în faţa argumentului că entuziasmulul cetăţenilor europeni pentru extindere s-a evaporat. In iunie au loc alegeri pentru Parlamentul european, iar în Germania urmează la toamnă, alegeri generale. În aceste condiţii, oamenii politici sunt obligaţi să ţină cont de opinia electoratului.

O altă problemă în calea extinderii este soarta incertă a acordului de la Lisabona, oricum un document de compromis după eşecul constituţiei europene. În absenţa acordului, Uniunea europeană riscă să devină greu, dacă nu chiar imposibil de guvernat.

Irlanda, care a respins anul trecut acordul de la Lisabona – se pregăteşte să organizeze un nou referendum. Iar Cehia, care dezbate încă acordul în parlament, a rămas fără guvern dar cu un preşedinte cunoscut pentru poziţie sa decis euro-sceptică.

Între miniştrii de externe nu există un consens dacă tratatul este sau nu un obstacol pentru extindere - preciza ministrul de externe eston Urmas Paeta dar nu sunt puţini cei care condiţionează continuarea extinderii de adoptarea acordului de la Lisabona.

În cercuri diplomatice se relatează că ministrul de externe francez a declarat, fără menajamente, că nu se pune problema unei extinderii fără acordul de la Lisabona, poziţie sprijinită de Germania.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Suediei a avertizat că ţările din Blacanii de vest nu trebuie pedepsite numai pentru că statele membre nu reuşesc să ajungă la un compromis.

La reuniunea din Cehia a circulat şi propunerea ca bani, gândiţi pentru ţările candidate cu şanse de admitere cum sunt Turcia, Croația si Macedonia, să fie folosiţi si pentru a sprijini economia Serbiei. Nu s-a vorbit de nici o suma precisă.

Poate că cel mai mare obstacol în calea extinderii rămîne însă naţionalismul exacerbat: Slovenia se foloseşte de dreptul ei de veto în Uniunea pentru a bloca admiterea Croaţiei cu care are încă o dispută teritoriala. Acelaşi lucru se întâmplă între Grecia si Macedonia.
XS
SM
MD
LG