Linkuri accesibilitate

Administraţia Obama planifică o creştere cu 4% a bugetului Pentagonului


Aripa de stinga a Partidului Democrat spera sa reduca cheltuielile militare si in acest context priveste cu suspiciune intentia presedintelui Obama de a suplimenta cu 4% bugetul Pentagonului. Senatorul democrat de Iowa, Tom Harkin a intrebat daca intr-adevar e nevoie de marirea substantiala a cheltuielilor militare, in conditiile in care comisiile Congresului nu reusesc sa acopere nevoi imediate, legate de invatamint sau ingrijirea sanatatii.

Se stie ca, in timpul lui George W. Bush, bugetul Pentagonului a crescut considerabil, America avind de purtat doua razboaie. Obama a cistigat presedintia pe o platforma care presupunea reducerea prezentei militare externe americane. Grupari de stinga de asta l-au sustinut. In plus, mai exista si suspiciunea legata de faptul ca anumite investitii militare nu sint la fel de transparente ca cele civile, din ratiuni de securitate. In consecinta, sprijinitorii lui Obama doresc acum ca acesta sa actioneze in directia pe care ei credeau ca va merge, odata ajuns presedinte.

Intr-o scrisoare adresata liderului democrat din Senat, organizatii de masa arata ca Ministerul Apararii este un loc in care s-a facut risipa de resurse, de exemplu, in sisteme de aparare care erau depasite, cind au fost puse in functiune. Gruparile respective vor sa se puna mai mare accent pe investitiile interne. “Citeva sute de miliarde de dolari pot contribui la o multime de scoli si spitale” – se arata in mesaj. Fapt este insa ca Barack Obama are de multumit si alte categorii de americani, nemaivorbind de angajamentele Americii in lume, care nu s-au diminuat doar pentru ca George W. Bush locuieste acum in Texas.

Nu putini dintre sprijinitorii lui Obama au fost dezamagiti cind acesta a anuntat suplimentarea de trupe in Afganistan. Ei ar fi dorit ca Statele Unite sa se retraga din intreaga regiune si sa se concentreze asupra apararii interne, impotriva pericolului terorist. Mai exista si teoria ca armata nu va reusi sa razbeasca in asa numitul “gropar al imperiilor” - Afganistanul si ca cea mai buna strategie ar fi ajutor civil si retragerea trupelor. Nu aceasta este insa pozitia administratiei Obama. Strategii ei cred ca ceea ce a functionat in Irak, suplimentarea de efective poate da roade si in Afganistan.
XS
SM
MD
LG