Linkuri accesibilitate

Ambasadorul rus la NATO Rogozin critică extinderea Alianţei


Emisarul rus pledează pentru renegocierea "matricei de securitate europeană"

Sub titlul „ Statele Unite si Rusia trebuie să clădeasca punţi între ele”, cotidianul Financial Times de astazi apreciază incercările de destinere a relatiilor dintre Moscova si Washington considerînd binevenită schimbarea de ton propusă administraţiei ruse de cea americana „ Domnul Obama schimbă tonul, şi prin schimbarea tonului crează deschideri către evolutii mai concrete”, scrie FT.

Dar, continua ziarul, „neincrederea reciprocă există în continuare. Rusia rămîne un stat autoritar corupt cu prea puţin respect faţă de drepturile politice şi cu un dosar încărcat la capitolul exercitarea de presiuni asupra vecinilor ei. Chiar daca Washingtonul se va abţine şi nu va critica evolutiile din politica internă din Rusia, divergenţe majore ramin în legatură cu politica Moscovei faţă de ţările din imediata sa vecinatate. „ Occidentul nu trebuie să-i dea mînă liberă Moscovei in regiune: ţările foste sovietice trebuie să aibă dreptul să îşi aleagă singure evoluţiile politice, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeana şi, poate, cîndva , în viitor si intrarea in Alianta Nord Atlantică”, scrie publicaţia.

La Moscova, astazi , la o conferinţă de presă, ambasadorul Moscovei la NATO Dmitry Rogozin revine la tonul prea puţin diplomatic. Dmitry Rogozin a spus ca summitul de săptămina viitoare, din 3-4 aprilie va avea un impact însemnat asupra perspectivelor imbunătăţirii relaţiilor dintre NATO si Rusia: "Rusia nu a luat încă o decizie finală daca să reia colaborarea completă cu NATO, mai ales cooperarea militară. Credem că decizia din 5 martie a miniştrilor de externe NATO despre dorinţa Alianţei de a relua relaţiile ci Rusia, nu este de ajuns."

Si a continuat ambasadorul Moscovei la NATO: "Decizia va fi luată nu numai de ţările NATO, dar şi de Rusia. Noi, susţinem pe mai departe că pozitia pe care a luat-o NATO, spre deosebire de cea a altor organizatii internaţionale, de a susţine fără ocolişuri agresorul ( in războiul cu Georgia din vara anului trecut ) este inacceptabilü şi nu se potriveşte între state – partenere".

Rogozin a criticat în cuvinte fără echivoc Alianţa Nord Atlantică – nu numai pentru posibilitatea extinderii pe mai departe catre Est, dar simpla existenţa a NATO: "Acest concept al unei ligii a democraţiilor vorbeşte despre NATO din perspectiva extinderii. Cu alte cuvinte, nu vorbim numai de o extindere a NATO către Rasarit, ceea ce s-a intimplat pînă acum, dar despre ceva incă şi mai serios, adică de o extindere a NATO în ţări care sint situate pe alte continente, Australia, Noua Zeelanda, Japonia şi, în perspetivă India, cu alte cuvinte, vorbim despre un NATO global."

Conceptul, chiar şi numai teoretic, pare sa nu fie de loc pe placul Moscovei . In opinia lui Rogozin, Ucraina şi Georgia sint acum mai departe ca niciodata de NATO . Moscova va analiza cu atentie tot ce se va discuta despre Rusia la reuniunea aniversara a NATO de saptamina viitoare şi abia apoi îşi va prezenta punctul de vedere în cadrul consiliului NATO-Rusia.

"Principalul subiect pe care noi îl propunem la reuniunea NATO-Russia, chiar daca şi alte subiecte sint posibile, precum Afganistanul sau altele, este iniţiativa preşedintelui Rusiei Dmitri Medvedeev de a rediscuta matricea securităţii europene, cu alte cuvinte, posibilitatea de a semna un acord, cu valoare de lege, legat de securitatea europeana."

Chestiunea se pare se va afla şi pe agenda intrevederii Obama-Medvedeev de la Londra din 1 aprilie. „Ce este NATO ? NATO sint 4000 de birocraţi si cîteva elicopere Awacs. Noi preferăm să vorbim separat cu ţări care au armate serioase” a mai spus Rogozin. Si, mai multi comentatori de politică externă occidentali sint de acord, că ceea ce încearcă Rusia sa facă acum , nu numai cu NATO, dar si cu Uniunea Europeană, este sa divizeze organizaţiile şi sa distrugă solidaritatea membrilor lor.
XS
SM
MD
LG