Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Bucureşti protestează şi avertizează: liberalizarea vizelor UE în pericol

Ministerul român al afacerilor externe a protestat împotriva obstrucţionării intrării cetăţenilor români în Republica Moldova şi a avertizat că asemenea acţiuni pot pune sub semnul întrebării renunţarea la vizele europene pentru moldoveni.

Într-un comunicat de presă de la Bucureşti se spune că „regimul de călătorii al cetăţenilor români în Republica Moldova este reglementat prin Acordul de facilitare a vizelor între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Respectarea strictă a Acordului de către autorităţile de la Chişinău este absolut necesară, în vederea îndeplinirii obiectivului asumat de acestea şi sprijinit ferm de România, privind viitoarea liberalizare a regimului de vize între UE şi Republica Moldova”.

Citînd poliţia de frontieră română, postul de televiziune Realitatea TV a relatat că ieri şi astăzi cel puţin 160 de români au fost împiedicaţi de poliţia moldoveană să intre în Republica Moldova. Agenţiile de presă româneşti scriu că incidentele ar avea legătură cu împlinirea astăzi a 91 de ani de la decizia Sfatului Ţării privind unirea Basarabiei cu România.

Un oficial de la poliţia română de frontieră a spus că întoarcerea în masă a cetăţenilor români de la graniţa moldoveană ar fi „fără precedent”, pentru că în trecut au existat numai cazuri izolate, sporadice.

Potrivit agenţiei „Newsin”, printre cei care nu au fost lăsaţi să intre în Moldova s-ar afla trei scriitori români. Asupra lor s-ar fi găsit cărţi pe care autorităţile moldovene le consideră îndreptate împotriva „statalităţii şi democraţiei”.

Alţi români întorşi din drum la Leuşeni spun că poliţiştii moldoveni le-au cerut documente din care să reiasă că nu sunt bolnavi de SIDA.

În urmă cu o săptămâna, guvernul de la Chişinău a avertizat România că cetăţenii ei ar avea de gând să participe la „acţiuni publice cu caracter electoral” în Moldova în perioada 26-28 martie. Guvernul român a răspuns că cetăţenii români pot să călătorească unde vor şi când vor.

Încercările noastre de a obţine reacţia autorităţilor moldovene la incidentele de astă-noapte nu au dat deocamdată rezultate.
XS
SM
MD
LG