Linkuri accesibilitate

Revista presei de vineri


... sondajele și împlinirea viselor

Azi despre sondaje. Sau, mai exact, despre sondaj, pentru ca n-a fost de fapt decat unul – Barometrul de Opinie Publica al Institutului de politici Publice. Desi … „Jurnal de Chisinau” vorbeste despre un “razboi al sondajelor”.

Opinia publica si unele partide au fost socate, vrea sa ne convinga „Jurnalul”, de scorul pe care l-ar putea obtine unii dintre concurentii electorali. Asta intrucat ar incerca sa scoata intr-o lumita buna Partidul Comunistilor.

Iar, ca drept dovada, „Flux” titreaza: “Barometrul Opiniei Publice – un instrument pseudosociologic de intoxicare electorala”. Nu scorul electoral al comunistilor il deranjeaza, ce-i drept pe directorul ziarului, Sergiu Praporscic, ci indicele de popularitate al PPCD. Si, cum acesta este cu mult sub pragul electoral, a gasit si un tap ispasitor – Vlad Filat (sa nu va mire), care si-ar fi procurat un loc mai bun in sondaj. In detrimentul PPCD-ului, vrea sa ne sugereze, probabil, „Flux”-ul …

Reactia traditional infantila, cum o califica Vsevold Ciornei, a unor partide, i-a creat editorialistului de la „Saptamana” si o analogie. La noi, scrie el, sondajele de opinie seamana cu implinirea visurilor: toti le asteapta, iar cand se intampla, toti sunt nemultumiti, caci dupa socotelile lor trebuiau sa fie altfel. Si, mai remarca acelasi autor, “liderii si politicienii cu procente mai mici decat le-ar placea in Barometru, s-au scandalizat de parca nu e vorba de niste date auxiliare care sa-i ajute, la finele campaniei, sa-si mai slefuiasca tactica luptei, ci chiar rezultatele scrutinului”.

La cauzele avansului pe care-l au comunistii in sondaje mediteaza si Constantin Cheianu, in „Timpul”.

La randui, calm si analitic, cum i se cuvine, Dan Dungaciu considera ca, aparent paradoxal, Opozitia are mai multe motive sa se bucure decat sa desfida acest sondaj, care, mai scrie Dungaciu, “ne sugereaza ca electorala din 5 aprilie nu e obligatoriu sa fie si ultima in acest an”. De ce? Va las sa aflati singuri din „Timpul”.

„Moldova Suverana” e sigura gazeta de azi care, se pare, n-are nici o treaba cu Barometrul. Locul principal in „Moldova Suverana” il ocupa descifrarea integrala a interviului pe care presedintele Voronin l-a acordat postului TV romanesc N24. “Ne indreptam si ne-am indreptat acolo unde este interesul Moldovei”, e titlul inspirat din declaratiile facute de seful statului la „N24” sub care apare acest interviu.

In legatura, insa, cu cetatenii romani opriti in ultimile cateva zile la granita să intre in Republica Moldova, in ajun de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, „Jurnal de Chisinau” titreaza: “Isterie antiromaneasca la Chisinau”.

Si, mai gasitit atat in „Jurnal”, cat si in „Timpul“, o ampla investigatie despre “Imperiul imobiliar al familiei prezidentiale”.
XS
SM
MD
LG