Linkuri accesibilitate

Cancelarul Germaniei despre cooperarea Nato cu Rusia


Cancelara Germaniei, Angela Merkel a declarat ieri că Alianţa Nord Atlantică trebuie să coopereze mai strâns cu Rusia dar în acelaşi timp a cerut Rusiei să facă un gest de întărire a încrederii reciproce. De exemplu, a continuat d-na Merkel, Rusia s-ar putea implica în rezolvarea rapidă a conflictului transnistrian .

În discursul ţinut în Budestag, Angela Merkel a arătat că în acest moment, NATO trebuie să facă faţă unor noi ameninţări, cum ar fi terorismul internaţional şi securitatea energetică. In ceea ce priveşte extinderea pe mai departe a Alianței, Merkel a spus că este important ca porţile NATO să rămînă deschise pentru democraţiile care vor sa se alature blocului militar transatlantic, spunind că Georgia si Ucraina continuă să aibe șanse să adere la NATO.

După opinia ei, în acest moment nu este nevoie de „un NATO global”. Rusia s-a opus şi continuă să se opună cu tărie extinderii către Estul Europei a NATO, mai cu seamă aderării Georgiei si Ucrainei la Alianţă. Angela Merkel urmeaza să se întîlnească marți cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.
XS
SM
MD
LG