Linkuri accesibilitate

Criza dă naştere la tot mai multe proteste sociale


In America si Europa se înmulţesc semnele nemulţumirii colective: nemulţumire cu modul in care guvernele reacţionează la actuala criză economică; nemulţumire şi mai des cu faptul ca managerii unor mari firme falimentare par sa „scape” fără să fie obligaţi sa-şi asume vreo responsabilitate.

Aşa ca la Paris, până la 3 milioane de oameni au ieşit pe străzi, să protesteze. Protest paşnic. Alte manifestaţii de acest gen au luat turnuri mai violente, lăsând să se întrevadă posibilitatea unei agravări a situaţiei: Directorul unei fabrici 3M din Franţa, Luc Rousselet a fost ţinut ostatic 24 de ore de muncitorii înfuriaţi ca-şi vor pierde locurile de muncă. Iar miercuri seară, la Paris, în apropiere de Palatul Elysse, sute de angajaţi ai unei fabrici de pneuri au dat foc unor anvelope. În curând fabrica se închide, peste 1200 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă.

In Marea Britanie, casa si maşina fostului director al Băncii Regale Scoţiene (una din marile bănci care a putut fi salvată pentru moment numai cu ajutorul substanţial al guvernului) au fost incendiate. Fred Goodwin nu era acasă, dar toată lumea este convinsă că atacul a fost provocat de informaţia că fostul director primeşte o pensie de un milion de dolari pe an. Deşi a dus banca în pragul falimentului.

Nici în America, managerii marilor firme salvate cu banii contribuabilului, cum este marea companie de asigurare AIG, nu s-au jenat sa-şi plătească aşa-numite premii de sute de milioane de dolari. Scandalul a fost atât de mare, încât administraţia Obama a ameninţat chiar că va încerca să recupereze banii printr-o lege specială, care să taxeze cu peste 90 la sută aceste câştiguri. Managerii de la AIG au renunţat la jumătate din sumă, benevol.

Se anunţă însă noi proteste masive, la începutul lunii aprilie, când la Londra o să aibă loc reuniunea la vârf a liderilor principalelor 20 de economii ale lumii. O reuniune gândită să găsească un răspuns adecvat la actuala criză. Vom încerca să găsim un răspuns sistemic la marea criză economică, cu care ne confruntăm. Nu ne vom rezuma la criza financiară” – a asigurat premierul britanic Gordon Brown.

Preşedintele Franţei Sarkozy a anunţat deja că va fi dată o lege care să interzică plata premiilor managerilor băncilor care primesc ajutor financiar de la stat. O reacţie directă la nemulţumirea care se face resimţită în ţară. Numai că tot Sarkozy este citat cu o replică mai puţin diplomatică, când i-a îndemnat pe francezii şomeri să „se întoarcă la adevăratele valori ale ţării”. La ghilotină, s-au întrebat ironic unii ?

Şi mai cinică este insă replică premierului italian Berlusconi, care i-a sfătuit pe şomeri „sa-şi găsească o preocupare”, să facă ceva.
XS
SM
MD
LG