Linkuri accesibilitate

Angela Merkel pledează pentru o reorientare a Alianţei Atlantice


Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, Berlin 12 martie

Cancelarul critică rolul Moscovei în conflictul transnistrean

Într-o declaraţie guvernamentală rostită în faţa Bundestagului, parlamentul federal de la Berlin, cancelara Angela Merkel s-a referit, între altele, la contribuţia alianţei la menţinerea păcii în perioada postbelică, la solidaritatea partenerilor NATO şi la contribuţia statelor occidentale la dărîmarea zidului de la Berlin - acel simbol al divizării politice şi ideologice a continentului european.

În acest context Angela Merkel a amintit şi de rolul parteneriatului exemplar franco-german, arătînd că nu întîmplător reuniunea jubiliară NATO, dedicată aniversării a 60 de ani de existenţă, care va avea loc săptămîna viitoare, este organizată de cele două ţări vecine şi are loc, în acelaşi timp la Strasbourg, în Franţa, şi la Kehl şi Baden-Baden din Germania.

Şefa guvernului german s-a pronunţat apoi în favoarea unei reorientări a alianţei NATO. Noul rol pe care urmează să-l joace alianţa, va trebui să se materializeze într-un concept strategic bine definit, axat în primul rînd, pe o politică de prevenire a unor conflicte. În acest scop va fi necesară consolidarea a ceea ce Angela Merkel a numit „o reţea de siguranţă“.

Această „reţea“ va fi o combinaţie de acţiuni civile şi militare şi va avea în vedere formule de cooperare cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu OSCE şi cu diverse alte organizaţii internaţionale.

Totodată ea spus că NATO în nici un caz nu va putea să devină o alianţă globală, ci va trebui să rămînă una limitată la anumite state. Ea şi-a exprimat speranţa că Albania, Croaţia şi Macedonia vor fi primite cît mai curînd în NATO. Pentru Georgia şi Ucraina rămîne valabilă perspectiva primirii, formulată anul trecut la Bucureşti.

Cancelara a pledat, de asemenea, în favoarea cooperării mai strînse cu Rusia. Criticînd indirect Moscova, ea a amintit în acest context de conflictul transnistrean.

In declaraţia guvernamentală din Bundestag, Merkel s-a mai referit şi la relaţiile transatlantice, cerînd intensificarea cooperării Uniunii Europene cu NATO şi armonizarea unor acţiuni în situaţii de criză.

Deputaţii liberali, social-democraţi şi creştin-democraţi s-au declarat de acord cu Angela Merkel, reliefînd ideea că eventuale intervenţii militare trebuie să aibă un mandat ONU.

Liderul Partidului Stîngii (postcomuniste), Lafontaine, a atacat alianţa NATO, acuzînd-o de nerespectarea dreptului internaţonal. El a cerut înfiinţarea unui alte alianţe, bazată pe pace, dezarmare şi destindere.
XS
SM
MD
LG