Linkuri accesibilitate

Reacţia preşedintelui Obama la negocierile pentru formarea viitorului cabinet israelian


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama
Inainte ca noua coalitie israeliana sa prinda contur final, presedintele Obama a fost intrebat la conferinta de presa de marti, cum vede viitorul politicii sale in Orientul Mijlociu – care promoveaza existenta a doua state, Israel si Palestina – in conditiile in care noul cabinet israelian va avea in functia de ministru de externe un politician, Avigdor Leiberman, care a insultat populatia araba.

Raspunsul la aceasta intrebare a fost privit ca un indiciu important al pozitiei administratiei Obama cu privire la cabinetul, in formare, la Ierusalim. Ori Barack Obama a spus ca vestile legate de cabinet nu fac misiunea de pace mai simpla. O indicatie clara ca noul presedinte american nu vede cu ochi buni maniera in care, cel putin la vremea conferintei de presa se configura guvernul israelian. Ori in Israel, analisti cred ca administratia Obama este din start mai putin inclinata catre pozitia israeliana decit a fost cazul in ultimii ani. Statele Unite afirma public interesul pentru mentinerea aliantei, dar exista ratiuni sa se creada ca se cauta o pozitie mai echidistanta, pentru a putea media in conflictul respectiv.

Israelul are nevoie de Statele Unite care ofera sprijin strategic, ajutoare de miliarde de dolari si garantii de siguranta, in cazul unui razboi. Ce crede America este un important criteriu politic in Israel, iar premierul desemnat, Benjamin Netanyahu stie asta foarte bine. Intimplator sau nu, a doua zi dimineata, acesta a anuntat ca-si largeste coalitia de guvernare la care se va alatura si Partidul Muncii, o forta traditionala moderata in politica israeliana, dar care a ajuns pe locul patru, la ultimele alegeri. Va produce aceasta mutare efectul asteptat la Washington? Este foarte greu de anticipat.

Liderul social-democrat, Ehud Barak urmeaza sa-si pastreze postul de ministru al apararii. Dar cum va functiona un guvern care include politicieni cu pozitii diametral opuse e greu de anticipat. Exista posibilitatea, care nu are cum sa surida Americii, ca cea mai buna solutie pentru premierul desemnat sa fie mentinerea status-quoului. Este exact ceea ce Obama a spus in conferinta lui de presa ca nu poate fi sustinut, pe termen lung. El a reafirmat ca Statele Unite se pronunta pentru coexistenta celor doua state si ca vor actiona in acest sens.

La aceasta dilema se adauga si cea din tabara palestiniana, unde multi cred ca e necesara o coalizare a fortelor politice opuse – Autoritatea Palestiniana si miscarea Hamas -- pentru a se putea angaja negocieri credibile de pace.
XS
SM
MD
LG