Linkuri accesibilitate

Reportaj electoral din Slobozia


Peste 200 de mii de cetăţeni cu drept de vot din Transnistria nu pot vota decît pe malul drept al Nistrului

În raionul Slobozia din stânga Nistrului locuiesc peste 30 de mii de cetăţeni moldoveni care ar putea să-şi exercite votul la 5 aprilie. Cea mai apropiată secţie de votare se va afla la o distanţă de 20 de kilometri, la Casa de Cultură din satul Varniţa, pe malul drept al Nistrului. La scrutinul precedent, aflu de la câţiva locuitori din Slobozia, au fost puse la dispoziţia alegătorilor mai multe autocare, venite de la Chişinău. Ele staţionau timp de câteva ore la Tiraspol, de unde plecau la Varniţa.

Eu nici nu cunosc partidele politice.
Elena este moldoveancă, mamă a doi copii şi locuieşte în Slobozia.Nu o interesează prea mult alegerile din R.Moldova. Spune că nu va merge să voteze pentru că nu are bani pentru a ajunge la Tiraspol: "Toţi moldovenii vor merge să voteze în Varniţa. Ştim că vor avea loc alegeri în R.Moldova la 5 aprilie.Eu nu voi merge să votez pentru că nu am bani. Eu nici nu cunosc partidele politice. Mai bine de aceşti bani îmi hrănesc copilul, decât să plătesc transportul. Nici nu ştiu exact, de fapt, nici nu am auzit de unde am putea lua autobuzul să mergem la votare."

Oamenii nu au de unde să se informeze.
De la o altă locuitoare din Slobozia, Tamara, aflu că merge la votare în partea dreaptă a Nistrului de fiecare dată. În acest an, nu ştie ce va face: "Înainte se organiza transport, oamenii plecau la Varniţa, în orăşelul Ştefan -Vodă şi votau. Da acum nu ştiu cum va fi. Vrem să mergem în acest an la votare dar nu ştim nici un partid politic. Nu se face agitaţie electorală. Doar la televiziunea transnistreană mai putem afla ceva. Oamenii nu au de unde să se informeze."

În raionul Slobozia, de altfel ca şi în oraşele Tiraspol şi Bender, nu am zărit nici un afiş sau panou electoral ale candidaţilor moldoveni, înscrişi în cursa electorală pentru alegerile din 5 aprilie din R.Moldova. În stânga Nistrului nu va fi deschisă nici o secţie de votare,cei aproape peste 200 de mii de cetăţeni cu drept de vot fiind nevoiţi să ajungă în satele din partea dreaptă a Nistrului.

Sunt supărată şi pe al nostru şi pe al Dumneavoastră.
Maria este vânzătoare la un magazin alimentar din Slobozia. La vederea microfonului, a ezitat să vorbească. Ea speră totuşi ca după cinci aprilie să trăiască mai bine: "Nu ştiu încă dacă merg să votez.Nu ştim nimic. Oamenii nu au de unde să se informeze. Tot ce vrem e să fie bine cu toată lumea.Sunt supărată pe toţi. Şi pe al nostru şi pe al DVS. Noi aştepătăm să fie mai bine, dar nu cred că se va întâmpla. Las să fie cine o fi dar să fie bine pentru oameni.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, organizaţie ce îşi propune să apere drepturile persoanelor din stânga Nistrului, alegătorii din regiunea transnistreană sunt discriminaţi în exercitarea dreptului la vot în raport cu cetăţenii din alte regiuni ale ţării. Alegătorii din stânga Nistrului vor putea merge în zece secţii de votare deschise în dreapta Nistrului.
XS
SM
MD
LG