Linkuri accesibilitate

Lumea din jur: Familia Cichir de la Bălţi luptă cu criza la Praga


Imigranţi moldoveni la Praga: familia Cichir-Guţu
Imigranţi moldoveni la Praga: familia Cichir-Guţu
Familia Cichir a cheltuit mii de euro primăvara trecută ca să ajungă în Cehia. La început le-a mers bine, dar, după jumătate de an, criza economică i-a lăsat fără locuri de muncă pe trei din cinci membri ai familiei: părinţii, doi fii şi logodnica fiului mai mare. Totuşi, rămân optimişti, nu regretă că au venit în Cehia şi nu-şi fac planuri să revină în Moldova, cel puţin nu în viitorul apropiat.

„Dacă am cheltuit atâţia bani, spune tatăl familiei, Gheorghe Cichir, însemnă că trebuie să rămânem, să-i câştigăm înapoi, că doar nu i-am cheltuit degeaba”.

Gheorghe Cichir este singurul din familie care mai fusese până acum în străinătate. A lucrat ani de zile în Rusia şi a adunat destui bani ca să poată emigra cu toţii din Moldova. Iar în primăvara lui 2008, au urcat în autobusul Chişinău - Praga şi duşi au fost. Pe 12 aprilie vor avea un a de când sunt la Praga.

Gheorghe Cichir: la noi în republică nu mai era de lucru... să vină vremea să ai vreun nepoţel, el vede şi cere, dar tu de unde să-i dai, că doar n-o să furi...
Peste 2 mii de euro pentru intermediari

Pornind de la un anunţ din ziar, cei din familia Cichir au găsit o firmă care le-a perfectat vizele şi le-a asigurat transportul contra a două mii de euro şi ceva de persoană, dar fără să le promită vreun loc de muncă. Mama, Ecaterina, spune că la început a stat la un cămin pentru imigranţi în apropiere de Praga, dar mai târziu, când a venit şi restul familiei, au închiriat un apartament la Praga.
„Aici am venit eu mai întâi şi am luat decizia să-i aduc pe toţi. La început a fost foarte bine. Erau locuri de muncă, te rugau să munceşti adăugător, produsele erau mai ieftine”... Ecaterina Cichir spune că şi astăzi îşi pot permite la Praga îmbrăcăminte şi produse alimentare pe care în Moldova n-ar fi avut destui bani să şi le cumpere.

De ce a ales familia Cichir Cehia?

Cehia nu este o destinaţie predilectă pentru moldovenii care pleacă la muncă în străinătate.

Fiul cel mai mare din familie, Andrei, explică alegerea prin faptul că în Cehia viaţa este mai ieftină, iar să ajungi aici în mod legal este relativ simplu. Andrei a făcut facultatea de drept la Universitatea din Bălţi, dar singurul lucru la care i-au folosit studiile juridice până acum a fost acela că şi-a perfectat corect actele de emigrant. Studiile de economistă, pe care le-a făcut la aceeaşi universitate logodnica sa, Ludmila Guţu, sosită împreună cu Andrei la Praga, rămân deocamdată fără întrebuinţare.

Ludmila spune că îşi vedea viitorul cu totul altfel. „Visam să-mi găsesc un serviciu normal la mine în ţară, să-mi fac familia la mine în ţară, dar am fost nevoită să plec peste hotare”. Ludmila spune că îi place la Praga, dar îi este greu să se acomodeze. „Plecăm dimineaţa la lucru, ne întoarcem seara târziu, a doua zi o luăm de la capăt iar timpul trece mai uşor”.

Ludmila şi viitoarea ei mamă-soacră sunt angajate la o firmă de făcut curat prin oficii şi magazine. Bărbaţii familiei Cichir, tatăl, fii Andrei şi Gheorghe lucraseră pe şantierele de construcţie din Praga, dar au rămas recent fără lucru. Criza economică nu a lovit Cehia la fel de tare ca pe alte ţări europene, dar sectorul construcţiilor a fost afectat cel mai mult.
Potrivit poliţiei cehe pentru străini, în Cehia se aflau legal la sfârşitul lui 2008 aproape 440 de mii de imigranţi cu vize de şedere de cel puţin un an, dintre care peste 10 mii 400 de imigranţi din Moldova. Sute sau poate mii de imigranţi moldoveni şi-au pierdut locurile de muncă şi le este greu să-şi prelungească viza pentru Cehia.

500 de euro pentru repatrierea şomerilor

Guvernul Cehiei a lansat recent un plan de repatriere a imigranţilor care şi-au pierdut slujbele din cauza crizei economice. Cei care sunt acceptaţi în program primesc câte 500 de euro pentru biletul de avion spre casă. Până acum, s-au înscris numai şapte imigranţi din Moldova. Andrei Cichir spune că programul nu le convine multor imigranţi. „Pentru că-ţi dau 500 de euro, explică el, îţi aplică şi o ştampilă de deportat în paşaport şi nu mai poţi reveni în Cehia sau în altă ţară europeană timp de trei ani. Dar sperăm că n-o să dureze criza chiar trei ani”, spune Andrei.

Familia Cichir preferă să vadă jumătatea plină a paharului: dacă în Moldova este o criză continuă, în Cehia criza vine şi pleacă. „Mai aşteptăm vreo săptămână şi ne-au promis că vom ieşi şi noi la lucru, spune tatăl, Gheorghe Cichir. Şi dacă va fi de lucru toată vara, o vom duce şi noi bine”...
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG