Linkuri accesibilitate

Cazul Suduleac și scrisoarea către președintele Voronin a unor europarlamentare


în sprijinul femeii condamnată la 20 de ani de închisoare pentru un avort.

Trei deputate europene i-au scris presedintelui Vladimir Voronin pentru a sustine cauza moldovencei condamnata la 20 de ani de inchisoare pentru avort.

Gabriela Creţu, co-preşedinta Grupului de lucru privind sănătatea reproducerii, HIV/SIDA, populaţie şi dezvoltare a Parlamentului European, Anne Van Lancker şi Glenys Kinnock isi exprima in scrisoare îngrijorarea faţă de „încălcarea, de către autorităţile moldovene, a drepturilor fundamentale” ale femeii si cer „anularea sentintei pronuntate impotriva acesteia”.

Se pare ca in anul 2006 Lucia Sudureac, o tânără femeie din Republica Moldova, care a ramas însărcinată după ce fusese violată de către angajatorul ei, a recurs la avort acasă. Ea a ajuns la spital, suferind o hemoragie puternică. Doctorii au reclamat-o poliţiei, ea fiind apoi reţinută de către aceştia.

Instanţa judecătorească a condamnat-o la 20 de ani închisoare, cu toate că legislaţia moldoveană nu incriminează avortul. În plus, Luciei Sudureac i-a fost refuzat dreptul de apel in faţa Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova.

Cele trei eurodeputate reamintesc preşedintelui Voronin că, "potrivit Planului de Acţiune Uniunea Europeană-Republica Moldova, ţara sa s-a angajat să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, egalitatea între sexe şi independenţa justiţiei, şi că ţinerea acestor angajamente reprezintă una dintre condiţiile integrării Moldovei în structurile europene".
Previous Next

XS
SM
MD
LG