Linkuri accesibilitate

Roadele unui abecedar publicat în foileton


La mitingul anti-comunist de duminica, de la Chisinau, e posibil sa fi participat copiii care invatau sa scrie cu alfabet latin, in 1990 – scrie Horia Ghibutiu in Evenimentul zilei. El reaminteste ca, atunci, un ziar local a avut ideea de a publica in foileton un abacedar romanesc cu grafie latina, iar scolarii asteptau cuminti episodul urmator, ca sa-si completeze, in legatura artizanala, cartea de care aveau nevoie. Editorialul readuce in atentie si o stire indeobste neglijata de presa din Romania: recenta convocare a ambasadorului Romaniei la Chisinau de catre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova. Motivul a fost o atentionare ca numerosi cetateni romani vor sa ajunga la Chisinau in perioada 26-28 martie, pentru a participa ”la diferite activitati publice cu caracter electoral” – se spune intr-un comunicat al autoritatilor moldovene, citat de Ghibutiu.

Editorialistul lauda reactia prompta, de aceasta data, a Ministerului roman al Afacerilor Externe, care a precizat, in esenta, ca este un drept al cetatenilor unui stat european sa calatoreasca la Chisinau, iar statul roman nu ar avea cum sa-i impedice. “Vocabula comunist suna la fel de prost in limba romana oriunde ar fi vorbita, aici sau la Chisinau. Iar acest frumos oras, caruia comunistii ii tot aresteaza bradul de Craciun, merita o soarta mai buna” – mai scrie Horia Ghibutiu in Evenimentul zilei.

Editia electronica a ziarului Ziua anunta contramandarea unei intalniri dintre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, programate sa aiba loc astazi la Tiraspol. Stirea despre aceasta intentie apare in editia tiparita a Ziarului si evalueaza intalnirea citand analisti politici de dincolo de Prut. Potrivit lor, ea ar fi confirmat intelegerea parafata nu demult la Moscova, de a trata solutionarea conflictului transnistrean punand Chisinaul si Tiraspolul pe picior de egalitate. Aceeasi stire tiparita preciza ca Smirnov a declarat persona non grata mai multi oficiali europeni, intre care reprezentantul oficial al Uniunii Europene Kalman Mizsei, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau si ambasadorul Cehiei, tara care detine in prezent presedintia Uniunii. Contramandarea intalnirii este explicata pe site-ul ziarului Ziua ca o reactie a presedintelui Vladimir Voronin la interdictia impusa de autoritatile transnistrene ambasadorilor ceh si american la Chisinau.
XS
SM
MD
LG