Linkuri accesibilitate

AMN, PL şi PLD - iniţiativa unui pol anti-comunist


Consecinţă a Barometrului de opinie IPP

Trei formaţiuni politice de orientare liberală - Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal şi cel Liberal-Democrat – au lansat, practic concomitent, o iniţiativă de constituire a unui pol al partidelor non-comuniste care să cîştige scrutinul parlamentar. Apelurile au fost făcute publice imediat după ce s-au anunţat ieri rezultatele celui mai recent sondaj de opinie care arată că în afară de partidul de guvernămînt al comuniştilor, anume aceste trei formaţiuni sunt creditate cu şanse sigure de a ajunge în parlament. Totodată cercetarea atestă că aproape un sfert din persoanele cu drept de vot continuă să ezite şi s-ar putea să se decidă pe ultima sută de metri pentru cine să voteze.

Analistul politic de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Oleg Cristal, vede în apelul lansat de cele trei formaţiuni un gest de încurajare a indecişlilor şi decepţionaţilor: „Mesajul celor trei este îndreptat spre indecişi, care ar putea să-şi canalizeze votul spre cele trei formaţiuni liberale care au declarat că vor fi împreună. În plus, masajul este îndreptat şi spre votanţii partidelor cu nici o şansă de a ajunge în Parlament.”

Întrebat de noi dacă crede posibilă o coaliţie postelectorală între cele trei formaţiuni, care anterior n-au răspuns niciodată tranşant unor solicitări de coalizare, analistul a spus:„Toate partidele sunt capabile la aşa ceva. Ne-a demonstrat-o alianţa creată după votul din 4 aprilie sau coaliţia din Consiliul Municipal, care, e adevărat, n-a durat chiar mult....”

La rândul său, editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu ne-a spus că salută intenţia de coalizare, chiar dacă puţin întârziată, a celor trei partide apropiate doctrinar – intenţie în care jurnalistul vede o şansă sigură pentru ele de a obţine un rezultat electoral mai bun decât cel estimat în sondaje.
„ Mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă partidele apăreau cu un astfel de semnal chiar din capul locului era pericolul îngustării albieii electorale a liberalilor. Din acest punct de vedere, cred că opoziţia re încă şanse să câştige alegerile, dar doar împreună....”

În schimb, editorialistul de la Moldavschie Vedomosti, Dmitri Ciubaşenco, notează că o coaliţie între cele trei partide ar fi, totuşi, destul de şubredă în faţa sarcinii de a aduna voturile necesare pentru alegerea preşedintelui: „Ar trebui să se înţeleagă, pentru că n-au încotro. Există deja două poluri – comunist şi anticomunist. Niciunul însă nu va avea suficiente voturi pentru a alege preşedintele. Lupta este foarte strânsă, iar situaţia din Parlament va fi incertă. Balanţa va fi înclinată de câteva mandate.”

Mai mulţi analişti consideră că presiunea riscului de a intra în impas din cauza unui echilibru de forţe îi va determina pe cîştigătorii scrutinului să fie mai cooperanţi.
XS
SM
MD
LG