Linkuri accesibilitate

Intervenţia NATO în Serbia privită retrospectiv


Madeleine Albright și Vaclav Havel la Praga
Madeleine Albright și Vaclav Havel la Praga

Un interviu acordat de fostul Secretar de Stat Madeleine Albright

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright a acordat recent un interviu in exclusivitate postului nostru de radio. Unul din subiecte a fost semnificaţia bombardamentelor NATO împotriva Yugosloviei şi cum se vede aceasta actiune NATO acum, dupa 10 ani.

„Atunci, chestiunea era Kosovo şi problema era cum sa opreşti purificarea etnică. In acel moment, eram Secretar de stat şi am urmarit cit de mult ne-a luat sa intrăm in Bosnia şi am implicat NATO intr-un război de 78 de zile. A fost o acţiune foarte semnificativă pentru că era legată strîns de misiunea Aliantei. Era vorba de apărarea libertăţii oamenilor care erau izgoniţi din casele lor sau erau ucişi. Actiunea a mai fost importanta si din alta perspectiva – cum se iau deciziile, cum acţionează comitetul militar de comandă, cum se aleg ţintele. Cred că a fost un moment de succes în termenii noii misiuni a NATO. Si sper că au fost învăţate anumite lecţii din campania din Kosovo care sint folositoare pentru alte regiuni, cum este acum Afganistanul. Acţiunea face parte din acelaşi subiect al NATO post Razboiul Rece, cind o organizatie care a fost înfiinţată pentru a fi anti-sovietică, a trebuit să se adapteze problemelor acelei perioade, cu confruntări interetnice, crime şi epurări etnice ale oamenilor care trăiesc în aceiaşi ţară.”

„A fost o parte foarte dificilă şi asta a fost limpede din momentul în care am văzut că tot efortul ce l-am făcut la Naţiunile Unite nu va duce la nici un rezultat – cind am înţeles că ruşii vor opune veto oricărei rezoluţii care ar implica folosirera forţei in Kosovo şi ne-am aflat ăn situaţia în care implicam NATO într-un război, intr-un fel cu care multe ţări nu erau de acord. Pentru noi era foarte important să fie o acţiune NATO, pentru ca era o acţiune multilaterală, şi 16 ţări o susţineau la acel moment, dar era o acţiune în care se folosea forţa. Asa că NATO nu numai că şi-a îndeplinit misiunea militară in Kosovo dar cred că a şi legitimat –o. Dar nu a fost deloc uşor şi a implicat acţiuni foarte ample de diplomaţie. Si era interesant pentru că generalul Shalikashvili, care era şeful statelor majore reunite ale armatei americane şi care avea, evident o mare experienţă NATO şi am tot discutat împreună despre cum pot merge împreună diplomaţia şi forţa militară, că ameninţarea cu folosirea forţei implică presiuni diplomatice şi apoi, in ultimă instanţă, diplomaţia trebuie să fie folosită pentru a susţine folosirea forţei”, a declarat Europei Libere, într-un interviu acordat Europei Libere fostul secretar de stat american Madeleine Albright.
XS
SM
MD
LG