Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


Barometrul le sugerează alegătorilor să nu-și dea votul partidelor fără șanse

Constantin Tanase, in „Timpul”, trage si “primele concluzii”. Discutabil ca orice sondaj de opinie aparut pe meleagurile noastre, scrie el, Barometrul are, totusi, niste calitati. Prima: partidele liberal-democratice au toate sansele sa-si dubleze procenele cu care sunt creditate la moment. A doua: confirma ca apele s-au desparțit. Si, a treia: stabileste figurantii acestei curse electorale. Partea buna, adauga directorul de la „Timpul”, e ca Barometrul le sugereaza alegatorilor sa nu-si dea nici un vot partidelor fara sanse.

„Timpul” publica si comentariul analistului politic si sociologului roman Dan Dungaciu, care considera ca sondajul este o fotografie si nimic mai mult, iar calitatea imaginii depinde atat de performantele aparatului (instrumentul tehnic, esantionul, calitatea operatorilor, etc), cat si de cea a terenului (deschiderea populatiei fata de un asemenea instrument, teama de a nu fi deconspirat cand se exprima impotriva autoritatilor, etc), iar articolul de fond din acelasi ziar se intituleaza: “Desi, potrivit Barometrului de Opinie Publica, detin intaietatea in top / Comunistii sunt in libera cadere”.

De pe pozitii opuse, „Moldova Suverana” titreaza: “PCRM este sortit sa nu lase Republica Moldova in bratele banditilor politici”. Titlul sugereaza tonalitatea acestui articol, asa ca ma abtin sa dau citate.

Ceva mai neutru, „Argumenty i Fakty Moldova” se limiteaza sa analizeze rezultatele Barometrului doar pentru a raspunde la intrebarea “Vor merge tinerii la vot?”.

„Argumenty I Fakty” mai indrazneste sa-i propuna premierului Zinaida Greceanii o candidatura pentru fotoliul de ministrtu al Culturii, vacant de ceva vreme. Un ministru “al poporului” , de la Ungheni.

„Timpul” semnaleaza un nou val de “isterie antiromaneasca la Chisinau”. Doi cetateni romani au fost expulzati fara vina, doar pentru ca acordau, in baza de voluntariat, asitenta Partidului Liberal Democrat, anunta ziarul. In care Constantin Cheianu isi mai permite, asa cum scrie chiar el, sa se uite la dezbaterile electorale de la TV ca la circ, iar Constantin Tanase se intreaba “Cui da Voronin Ordinul Republicii?”. Prea des si prea multora, e de parere autorul editorialului de azi din „Timpul”.

De cealalata parte, „Moldova Suverana” apostrofeaza autoritatile locale pentru ca acorda prea rar titlul de “Cetatean de Onoare a Chisinaului”.

Din „ECOnomist”-ul de azi puteti afla ca “in asteptarea rezultatelor alegerilor / Preturile la carburanti au fost inghetate” si, de asemenea, ca “Criza taie adanc din vanzarile de electrocasnice”. Lipsa banilor, incertitudinea, dar poate si preturile, ii determina pe moldoveni fie sa caute produse mai ieftine, fie sa reduca din volumul de cumparaturi”, se constata in „ECOnomist”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG