Linkuri accesibilitate

Vulnerabilitatea economică a Moldovei


Conform unui raport Economist Intelligence Unit

Iurie Gotisan: Raportul plaseaza Moldova, Ucraina si Bosnia-Hertegovina ca cele mai instabile tari din punct de vedere politic, respectiv acestea fiind in acelasi timp foarte vulnerabile la tot ceea ce se intimpla economic. Sunt de fapt niste explicatii cit se poate de firesti, Ucraina spre exemplu a intrat in plina criza economica cu o clasa politica fragmentata, cu scindari si confruntari interne. Bosnia si Hertegovina are o situatie practic similara Ucrainei, iar Republica Moldova, care a fost caracterizata cu un regim mai mult autocratic decit democratic, cu un nivel foarte ridicat de insatisfactie a populatiei si de neincredere a acesteia in institutiile politice, deci, toate astea impreuna, daca nu direct, atunci indirect nu au cum sa nu influenteze nivelul de stabilitate economica si politica dintr-o tara anume. Pe de alta parte, consider totusi ca Moldova ar fi aparent avantajata in aceasta situatie, dat fiind faptul ca suntem in plina campanie electorala si ca se asteapta o rocada de puteri, mai mult sau mai putin.

Radu Benea: In acelasi timp, autoritatile moldovene vorbesc despre o stabilitare relativa a economiei si nici nu admit, cel putin in declaratii, probabilitatea riscului unor manifestari de insatisfactie sociala.

Iurie Gotisan: Bineinteles, nu sint excluse asemenea manifestari, pentru ca majoritatea indicatorilor economici se inrautatesc vizibil. Rezervele valutare scad, importurile, pe fonul diminuarii consumului, scad si ele, respectiv incasarile la buget sunt comparabil mai mici; sectorul productiv, care si asa este intr-o situatie extrem de dificila, mai este „strins intre use” de tendintele de apreciere a leului fata de dolar si euro, fapt care ingreuneaza si mai mult promovarea produselor pe pietele externe. Datoria externa si cea interna, ultima mai ales pe seama indatorarii sectorului privat, sunt in crestere, fapt care pune in pericol o eventuala incapacitate de plata a tarii pe plan extern. Asemenea conjuncturi au existat si in toamna anului 2002 spre exemplu.

Radu Benea: Ce solutii au la indemina autoritatile? Ministrul finantelor declara recent ca Moldova nu are nevoie de imprumuturi externe stabilizatoare.

Iurie Gotisan: Pe fundalul evolutiilor economice negative atit pe intern, cit si extern este greu de spus care vor fi posibilitatile Moldovei de a se descurca fara ajutor financiar extern. Tin sa amintesc ca acordul cu FMI practic a expirat, iar negocierea unui nou acord va fi posibila deja doar dupa formarea noului guvern. Acordarea ajutorului de catre alti donatori de asemenea este conditionata de existenta unui acord cu FMI.

Daca nu va reusi sa identifice surse de finantare alternative sau sa renunte la unele programe sociale si economice, cum ar fi majorarile de salarii in plin proces electoral, guvernul va fi nevoit sa apeleze la asistenta Bancii Nationale a Moldovei de a utiliza rezervele valutare ale acesteia. Totusi, epuizarea rezervelor ar putea conduce la eliberarea spiralei preturilor si la declansarea unor atacuri speculative asupra leului. Un rezultat imediat ar putea fi cresterea preturilor, devalorizarea monedei nationale, si, bineinteles, scumpirea importurilor strategice ca gazele naturale, energia electrica. Mai ales ca in ultimele doua zile s-au inregistrat cresteri bruste pe pietele internationale la petrol.

Radu Benea: Dar in Republica Moldova toate aceste riscuri erau atenuate mai tot timpul si in mare masura de transferurile de bani de peste hotare ale cetatenilor moldoveni...

Iurie Gorisan: Riscurile acestea pot fi reduse intrucitva de intrarile de valuta efectuate de muncitorii moldoveni care lucreaza in strainatate, dar nu exclud ca populatia, daca va sesiza pericolul unei cresteri necontrolate a preturilor, nu va dori sa se desparta atit de usor de valuta pe care o detine. Ceea ce va conditiona noi presiuni asupra cursurilor valutare. Si, in dependenta de gravitatea crizei economice, ea ar putea rezulta intr-o debandada sociala si politica, asa cum arata si raportul renumitei publicatii britanice The Economist. Dar acestea sint mai degraba niste reflectii ipotetice si Moldova ar fi departe totusi de situatia unor tari africane devastate de razboaie civile si rasturnari de regimuri politice.
XS
SM
MD
LG