Linkuri accesibilitate

China pledează pentru o "valută de rezervă internaţională"


China a propus crearea unei noi monede globale controlată de Fondul Monetar Internaţional. AP scrie că în acest fel Beijingul face presiuni înaintea summitului G20 de la Londra, de la care aşteaptă schimbări într-un sistem financiar internaţional dominat de dolarul american şi de ţările occidentale.

Propunerea chineză, cuprinsă într-un eseu publicat luni seara de guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, demonstrează ambiţiile tot mai mari ale Beijingului în lumea economică. Este de aşteptat ca la summitul din 2 aprilie de la Londra, chinezii să ceară de asemenea un rol mai mare pentru ţările în curs de dezvoltare în cadrul instituţiilor financiare internaţionale.

Eseul guvernatorului Zhou Xiaochuan nu a menţionat explicit dolarul american, dar a spus că actuala criză globală ar dovedi riscurile folosirii unei monede naţionale în tranzacţiile internaţionale. În schimb, guvernatorul chinez propune crearea unei „valute de rezervă” internaţionale.

China nu este singura ţară care sugerează asemenea schimbări. Luna aceasta, Rusia a spus că va propune şi ea o nouă valută, tot la summitul G20 de la Londra. Ideea este susţinută într-o anumită măsură şi de experţii în finanţe ai Naţiunilor Unite, printre care se numără şi Avinash Persaud.
El a declarat „Europei Libere” că introducerea unei monede internaţionale ar duce la o răspândire mai echilibrată a rezervelor financiare la scară globală.

Ceea ce se ştie mai puţin este că deja o asemenea monedă există. Ea se numeşte SDR, prescurtarea de la „special drawing right”, şi a fost creată de Fondul Monetar Internaţional în urmă cu 40 de ani. Valoarea ei se bazează pe un coş de monede reale: dolarul american, euro şi altele. În practică, SDR se foloseşte ca măsură contabilă pentru tranzacţiile dintre FMI şi ţările membre.
China ar vrea ca moneda internaţională să aibă un rol mult mai mare în viitor.

Vanessa Rossi, cercetătoare la institutul „Chatam House” de la Londra, crede că ideea monedei internaţionale ar putea fi privită bine chiar şi în America. Într-un interviu acordat „Europei Libere”, ea ne-a spus că un rol mai marginal al dolarului pe plan internaţional ar putea slăbi actualele presiuni asupra monedei americane şi asupra pieţelor dolarizate. Ea adaugă însă imediat că în practică, trecerea la o asemenea nouă monedă internaţională ar fi extrem de costisitoare şi de aceea este deocamdată foarte puţin probabilă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG