Linkuri accesibilitate

În ultimii, ani am citit o sumedenie de articole ale unor editorialişti şi lideri de opinie care deplîngeau exodul moldovenilor în Occident. Articole triste, scrise cu vervă, care prezentau în culori sumbre plecarea moldovenilor în străinătate şi care avertizau că Moldova riscă să rămînă fără oameni.
Fenomenul migraţiei există, fireşte, şi nu e deloc îmbucurător. E păcat că Republica Moldova e părăsită de atîţia oameni energici şi instruiţi. Prin urmare, înţeleg tristeţea şi suferinţa editorialiştilor şi liderilor de opinie sus-pomeniţi.

Nu pot să înţeleg însă altceva. Am remarcat, nu o dată, că ziarele - în care e deplînsă plecarea moldovenilor în ţări străine - conţin anunţuri ale unor firme şi organizaţii care îi invită pe cetăţeni să emigreze în străinătate, cu precădere în Canada. Acelaşi ziar inserează într-o pagină un articol patetic în care statul e criticat pentru exodul populaţiei şi tot el, în altă pagină, publică propunerile firmelor care se ocupă metodic cu trimiterea moldovenilor peste hotare. Nu e o contradicţie asta?

Înţeleg că pentru anunţurile acelea ziarul cîştigă nişte bani. E dreptul lui să o facă. Sîntem într-o economie de piaţă şi trebuie cumva să ne descurcăm. Dar, mă întreb, cît de sincere sînt lamentaţiile lacrimogene provocate de exodul populaţiei apărute alături de ofertele de a emigra din Moldova pentru totdeauna? Înţeleg că nu există nici o legătură între punctul de vedere al şefului şi anunţul pe care şeful îl publică în ziarul său. Dar eu ce să cred atunci cînd citesc ambele texte în acelaşi număr? E bine sau nu să lăsăm totul baltă şi să plecăm în Canada?
XS
SM
MD
LG