Linkuri accesibilitate

Vremea diplomaţiei digitale


Era o vreme cind diplomatia se traducea exclusiv prin intilniri intre persoane specializate sau lideri, intr-un cerc restrins. Odata cu democratizarea informatiilor si accesului la decizie, acea realitate apartine acum doar manualelor de istorie. Cum se adapteaza administratia Obama noilor formule de comunicare?

Pentru a explica va trebui sa recurgem la pagina Internet modernizata a postului nostru de radio pe care ascultatorii stiu de-acum sa o gaseasca la www.europalibera.org. La Departamentul de Stat American, vremea diplomatiei digitale a sosit. Adevarul este ca sosise inca din timpul administratiei Bush, dar acum efortul a fost extins si accelerat. Adresele paginilor despre care va voi vorbi pot fi gasite de indata ce corespondenta va fi afisata pe pagina noastra de Internet. Pagina Departamentului de Stat a fost modernizata (www.state.gov). Ea are acum un blog (blogs.state.gov) si – sint sigur ca mai tinerii nostri ascultatori vor intelege ce spun - un sistem twitter (http://twitter.com/dipnote), care permite comunicare instantanee. Cei care deschid pagina ministerului pot vedea pe o harta interactiva actualizata zilnic, unde calatoreste ministrul Hillary Clinton (http://www.state.gov/secretary/trvl/map/?trip_id5).

Utilizatorii pot vedea si auzi si comunica cu echipa Clinton pe paginile Facebook, Twitter, Flickr si YouTube (http://www.youtube.com/user/statevideo). Ei pot adresa intrebari echipei secretarului de stat intr-o rubrica speciala denumita, “Intreaba-l pe ministru” (http://www.state.gov/r/pa/ei/ask/secretary/117297.htm).

Si daca va intrebati citi sint cei care acceseaza aceste formule de comunicare, raspunsul este … multi … De exemplu, numarul abonatilor la blog a crescut de la 10,000, cu un an in urma, la 20,000, acum. La fel s-a intimplat si cu sistemul Twitter, care permite acces instantaneu la activitatile persoanelor din sistem si cu Facebook-unde numarul “prietenilor” a crescut de doua ori si jumatate, in aceasi perioada.

Acest efort este continuarea celui din campania electorala a lui Barack Obama, cind Internetul a jucat un rol fara precedent. Dar acum, demersul de comunicare capata dimensiuni planetare. Hillary Clinton crede ca resursele alocate diplomatiei pot fi mai bine folosite daca noile tehnologii sint integrate adecvat. Fireste ca exista si sceptici, cei de scoala veche care cred ca natura discreta a diplomatiei este incompatibila cu aceste formule de comunicare publica.

Dar aceste idei pierd teren. Associated Press arata de exemplu ca, saptamina trecuta, diplomati americani au folosit Tweeter pentru a infirma rapid zvonuri care ar fi putut duce la un atac impotriva ambasadei americane din Madagascar. In timpul recentei calatorii a doamnei Clinton in Orientul Mijlociu, ea a primit peste 2,000 de mesaje instantanee, de la oameni din regiune. Si a raspuns la multe dintre ele, personal. In prezent administratia Obama incearca sa extinda utilizarea noilor tehnologii, facindu-le accesibile si telefoanelor celulare.
XS
SM
MD
LG