Linkuri accesibilitate

Sătenii din Prodăneşti şi Căpreşti şovăie cu scrutinul


Satele Prodăneşti şi Căpreşti se află în raionul Floreşti şi sunt despărţite doar de un drum de ţară. De o parte se vorbeşte mai ales româneşte, de cealaltă, ucraineană. Dar aşteptările de la apropiatele alegeri, sunt cam aceleaşi, spune mătuşa Tamara Grădinari. Casa ei se află la hotarul dintre cele două localităţi. Femeia e ucraineancă, la fel ca majoritatea locuitorilor de la Prodăneşti. Vecinii din mahala, care locuiesc de partea cealaltă a uliţei - la Căpreşti, vorbesc româneşte. Dar asta nu-i împiedică pe săteni să îşi împărtăşească necazurile, mai ales înaintea alegerilor cînd trebuie să decidă cui să dea votul.

„Nu am un trai perfect, spune Tamara Grădinari. Primesc o pensie de numai 500 de lei. Nu îmi ajunge nici de mîncare. Tineri nu sunt în sat, că s-au dus să caute de lucru în străinătate. Am rămas mai mulţi bătrîni şi ne tot văicărăm de traiul mizer în care supravieţuim. Ne dorim o viaţă mai uşoară, însă nu mai ştim pe cine să ne bizuim în alegeri. Nu prea avem poftă să mergem la secţia de votare. E prima oară cînd sunt atît de confuză. Comuniştii au dat pensii, a fost bine, dar tot săraci am rămas! Nu avem acces la informaţii. Că la noi în sat lumea nu înţelege moldoveneşte şi atunci ne limităm la canalele TV ruseşti. Ziare nu putem citi.”

La Căpreşti am discutat cu moş Nicolae Prodan, care e căruţaş la azilul de bătrîni din sat. Aici şi-a găsit refugiu cu trei ani în urmă, cînd a văzut că pensia nu-i ajungea barem de mîncare: ”Primesc o pensie mizeră de 420 de lei pe lună. E nevoie de o schimbare, că nu se poate de trăit cu aşa pensii. Am auzit că de la 1 aprilie se va mări un pic pensia, dar preţurile ne bat peste buzunar.” Moşul zice că aproape în fiecare dimineaţă face drum pînă la Prodăneşti, ca să aducă produse alimentare la adăpostul de bătrîni. El spune că acum, în campanie electorala, singurul eveniment captivant al comunităţii e ziua în care vin concurenţii electorali. Deşi nu s-a lăsat încă convins de vreun politician, spune Moş Nicolae, va merge la alegeri ca să voteze pentru integrarea europeană a Moldovei: ”Nu ajungem pînă la integrare, că o să murim, dar măcar tinerii să se bucure că Moldova a intrat în Uniunea Europeană. Moldova trebuie să fie parte a Europei, că nu poate singură să-şi facă viitor. Doar nu este o ţară bogată.”

În stradă am stat de vorbă şi cu Svetlana, o femeie de 45 de ani, care locuieşte la Căpreşti. Ea ne-a spus că, în această campanie, a participat la cîteva întîlniri cu politicieni din capitală: "Am fost la întîlnirile organizate de comunişti cu Vadim Mişin şi liderul PPCD Iurie Roşca. La comunişti ne-au obligat să mergem. Au spus că în opt ani nu au reuşit să facă multe, pentru că economia era subdezvolatată mai rău decît pe vremea războiului. Pe perioada democraţilor, adică pînă în 2001, ne-a spus concurentul comunist, economia era scăzută cu 65%. Ne-a mai spus că PCRM ar avea nevoie încă de patru ani ca să poată scoate Moldova din criză.”

Şi alţi locuitori din Căpreşti şi Prodăneşti zic că politicienii au trecut prin satul lor cu o tolbă plină de promisiuni electorale: „Au fost comuniştii şi ne-au promis că vor deschide în sat un punct medical, vor repara un pod, vor deschide o grădinţă. Au trecut şi reprezentanţi ai AMN, PPCD, toţi promit, dar nu se ţin de cuvînt, că îşi fac interesul. Acum trebuie să ne gîndim bine pe cine să alegem”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG