Linkuri accesibilitate

Întrevederile Voronin - Smirnov se înteţesc


Maria Ivanov, este profesoara la o scoala din Tiraspol. Ea face zilnic naveta din satul Slobozia, plătind doar pentru drum 12 ruble transnistrene, ceea ce ar fi aproape 10 lei. Ea speră că va prinde vremuri mai bune cînd întrevederile liderilor vor da şi roade: "Pe noi, ca pe nimeni alţii, ne interesează cel mai mult soarta Transnistriei. Dar uitaţi-vă rezultatele de la ultima întrevedere - nu este nici o încurajare pentru noi.Trăim şi pe mai departe cu gândul şi speranţa. Dar deja au trecut 18 ani de când tot cu gândul. Noi aşteptăm să se întoarcă cu faţa spre noi şi să ţină cont că noi suntem.Suntem puţini, dar suntem cu inima mare.Vrem o Moldova unită cum era cândva. Prin multe am trecut, ecoul şi azi este.Mergem cu fruntea ridicată, cu capul sus chiar dacă nu prea simţim noi susţinerea din partea dreaptă a Nistrului."

Maria Ivanov spune că după ultima întrevedere a lui Smirnov cu Voronin lucrurile dimpotrivă s-au înrăutăţit: "Parcă toţi aşa visam să fie această trecere liberă, fără plată. Şi numai s-au încheiat întâlnirile dintre cei doi şi ce am văzut...dacă cei care veneau din partea dreaptă plăteau 7 -8 lei, pentru a fi înregistrat - acum după întrevedere plătesc de trei ori mai mult. Iată ce rezultat a dat convorbirea dintre un preşedinte şi un conducator cum am putea spune.Totuşi sperăm că se va rezolva întrebarea."

Şi Elena Pisarenco, locuitoare a oraşului Tiraspol şi-ar dori mai multe rezultate concrete după întîlnirile demnitarilor: "Întâlnirile astea ar fi ca între cumetri. Altfel nu ai ce spune.Ei s-au întâlnit, au râs, au dat mâna şi nu-i mai interesează problemele celorlalţi oameni. Sunt destule probleme.Sărăcia care este şi noi nu mai scăpăm. Asta de fapt le convine lor. Într-adevăr dacă vrem să rezolvăm nişte probleme, dacă vrem cu Uniunea Europeană, rezolvă cu nişte ţări care pentru noi ,vor să facă o schimbare. Rusia nu ne face nici o schimbare. Nu avem ce aştepta din acea parte."

Câţiva vorbitori de limbă rusă mi-au spus şi ei că deja e timpul să fi fost rezolvată problema transnistreană.

"Tot ceea ce ne dorim este să fie rezolvat conflictul transnistrean. Cei doi preşedinţi să ajungă o dată şi odată la o înţelegere pozitivă."

"Din păcate nu mai aşteptăm nimic de la acest întrevederi.Totul ar putea fi soluţionat dacă ar fi fost altcineva în locul lui Smirnov.Altfel, conflicul nu va mai fi soluţionat. El nu cedează, are poziţia sa. Dacă ar veni nişte tineri, ar fi altceva. Dar cum la noi totul se rezolvă cu bani, nu avem o altă soluţie.Ne pare rău. Aici, ar fi nevoie de alte forţe care ar schimba situaţia."

"Nu ar trebui să uităm că locuim într-un stat poliţienesc, o fostă republică sovietică. Totul cum a şi fost cândva, aşa a şi rămas."
Previous Next

XS
SM
MD
LG