Linkuri accesibilitate

Acord UE-Ucraina de modernizare a sistemului de tranzit al gazelor naturale


Uniunea Europeana si Ucraina au convenit să colaboreze pentru a reforma sistemul de tranzit al gazelor naturale către ţările UE. Potrivit acordului semnat astăzi la Bruxelles, sistemul de conducte al Ucrainei va fi modernizat pină la sfirşitul anului 2011. La discutiile de la Bruxelles au participat preşedintele Viktor Yuschenko si premierul Iulia Timoshenko. Potrivit premierului, pentru modernizarea sistemului de conducte ar fi necesari 5 milioane şi jumatate de euro, sistemul de tranzit al gazelor urmind sa ramina in proprietatea statatului. Estimarile expertilor UE se ridica la jumatate din suma solicitata de premierul de la Kiev.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a subliniat importanţa strategica a reţelei de conducte ucrainiene: "Sistemul de tranzit al Ucrainei este acea arteră vitală care permite buna funcţionare a Europei. A fost esenţial ani de zile şi ramine de o importanţă strategică pentru Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia pentru alţi zeci de ani."

Premierul Rusiei Vladimir Putin a calificat acordul drept unul cel putin neprofesionist si rau alcatuit. "Sa discuti acest tip de probleme fara principalul furnizorde gaze este pur si simplu neserios. Daca interesele Rusiei vor fi ignorate, vom fi obligatia sa incepem sa revizuim principiile relatiilor noastre cu partenerii nostri."
XS
SM
MD
LG